събота, 3 декември 2022 г.

Всичко което трябва да знаете за German Rig

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #GERMANRIG #YANIMARCARP

За какво става дума? И как се е развил монтажът? Мат Уудс има някой интересни прозрения за това.

Опитвали ли сте монтаж German Rig? Вероятно сте чували за него, а може би вече сте хванали някой друга риба на този монтаж? Но, ако не сте, тази статия е точно за вас.


Струва си да се отбележи, че монтажът не е нищо ново. Името му стана известно след публикацията му в няколко списания, в YouTube и набралата му популярност в The Bank. на изложението разбрах, че много шаранджии се интересуват от монтажа и искаха да задават въпроси относно монтажа или да споделят колко добри успехи са имали с него. Един човек даже ме помисли за Германец! Аз дори не съм създателя на монтажа, нито претендирам че съм , така че реших да ви разкажа просто всичко за монтажа.


За тези които може би вече са чули за монтажа, но не са чули предисторията. предполагам че ще им бъде интересно да я научат, преди да се потопя в подробности относно това как монтажа се е развил във времето.

Винаги съм бил фен на простите монтажи, работещи от времето още преди да се родя. След едно мое пътуване до германия, преди няколко години, мой добър приятел и отличен шаранджия Кристиан Кеслер ми показа своят вариант за монтаж с повод с покритие. Вместо да премахне покритието, той го запази с думите - "Това пречи на куката да се сгъва обратно" в устата на шарана, когато се използва стръв по-близо до стеблото на куката както при D-rig. Ако хванете стръвта с пръсти, ще разберете какво цели Кристиан. Важно е куката да се завърта винаги в работен режим, в противен случай може да изпуснем кълванета.


За кука може да използвате такава с изместен център на тежестта - PB Products Power Curve Hook или Avid CRv която е с доста затворен ъгъл. При нужда може да добавите и  Алайнер PB Downforce Tungsten Aligners според предпочитанията ви, за допълнително затваряне на ъгъла. Влакно за повода може да бъде Плетено влакно за риболов PB Products Skinless , което е с достатъчно твърдо покритие, което лесно може да бъде премахнато дори с пръст и потъва страшно бързо.


Друго важно предимство е , че монтажът е практически много лесен за връзване, липсва възел и практически трудно може да се оплете. За стръв може да използвате потъваща или wafters .German Rig монтажът осигурява едно страхотно захващане на куката, което вярвам че се дължи на агресивно извитата кука с изместен център на тежестта. Първият път когато използвах монтажа успях да уловя огледален шаран 22 кг.


В Англия успях да излъжа доста трофейни шарани, като няколко в порядъка на 30-40 кг, едни от най-големите предизвикателства за шаранджиите на острова. Монтажът не беше нищо особено но направи разликата в моят риболов .Винаги се опитвам да подобрявам монтажите си, така че крайната ми линия да е невидима за шараните. German rig работи перфектно и с fluorocarbon, тука всеки сам трябва да прецени дали ще разчита на здравината на материала или на неговата невидимост, но и памет. флуорокарбона има памет и може д остави куката да седи  Влакно за риболов PB Products Blue Ant Fluoro Carbon е един идеален материал за направата на German Rig монтаж .


Най-добрият вариант na German Rig с флуорокарбон е така нареченият Turbo German Rig, който позволява страхотна работа с дъни топчета или wafters. Той може да се направи както с повод с покритие така и с флуорокарбон. За кука с 6 номер използвам 10мм , за 4 ка кука 12 мм или повече. 


Когато решавате какво да промените в монтажа, било то куката, материала, дължината на монтажа, вида на въртящото се приспособление, начина на прикрепяне на стръвта и т.н. може наистина да промените вашият монтаж и да го превърнете в оръжие което ще ви донесе следващият трофеен шаран.


Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.



https://www.carpology.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар