неделя, 16 юли 2023 г.

Историята на риболова на шаран и неговата еволюция

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP 

Присъединете се към телеграм канала ни.

Историята на риболова на шаран и неговата еволюция: Риболовът на шаран има дълга и завладяваща история и се е превърнал през годините в популярната развлекателна дейност, каквато е днес.

Произходът на риболова на шаран може да бъде проследен назад до древен Китай, където рибата за първи път е опитомена и отглеждана в езера като източник на храна. Шаранът е бил популярен и в древен Рим, където се е смятал за деликатес и често е сервиран на банкети. В Европа шаранът е въведен за първи път през 14 век и бързо се превръща в популярна хранителна риба.

Риболовът на шаран като развлекателна дейност започва да се появява през 19-ти век, когато развитието на изкуствени примамки и използването на куки прави възможно улавянето на шаран с помощта на техники за спортен риболов. В началото на 20-ти век риболовът на шаран започва да набира популярност в Съединените щати и се създават първите клубове за риболов на шаран.


С нарастването на популярността на риболова на шаран бяха въведени редица нововъведения, които помогнаха за оформянето на съвременния спорт. През 50-те години на миналия век използването на шаранджийски пръчки и специализирани макари става все по-широко разпространено и разработването на специфични за шаран стръв като бойли и стръв с частици спомага за подобряване на успеха на риболовците. През 80-те години на миналия век използването на лодки за стръв за шаран става популярно, което позволява на риболовците да доставят стръв на определени места с по-голяма точност.

Днес риболовът на шаран се радва на милиони хора по света и се счита за една от най-популярните форми на любителски риболов. Има силна и всеотдайна общност от риболовци и набор от организации и клубове, посветени на този спорт. Риболовът на шаран също получи признание като състезателен спорт, като всяка година се провеждат редица шампионати и турнири.

Има няколко фактора, които допринесоха за увеличаването на популярността на риболова на шаран като развлекателна дейност. Единият е предизвикателството и уменията, свързани с улавянето на шаран, който е известен със своята упорита битка и предпазлив характер. Друга възможност е да се насладите на естествената красота на открито, тъй като шаранът често се среща в живописни езера, реки и потоци. И накрая, разрастването на социалните медии помогна за свързването на шаранджиите и изграждането на силна онлайн общност с набор от форуми, блогове и групи в социалните медии, посветени на спорта.

Като цяло историята на шаранджийския риболов е дълга и разнообразна, с богато културно наследство и светло бъдеще. От своето скромно начало като хранителна риба в древен Китай , до сегашния му статут на любима развлекателна дейност, на която се радват милиони хора по света, историята на риболова на шаран е история на еволюция и растеж.

Риболов на шаран: САЩ срещу Обединеното кралство: Спорт, практикуван както в Съединените щати, така и в Обединеното кралство, но има някои основни разлики в начина, по който се практикува във всяка страна.

Видът шаран, който се преследва, е една от ключовите вариации. Най-търсеният вид в Съединените щати е обикновеният шаран (Cyprinus carpio), въпреки че в Обединеното кралство рибарите се насочват предимно към огледалния и кожения шаран (Cyprinus carpio carpio). Важно е да се отбележи, че докато огледалният и коженият шаран са ендемични за Обединеното кралство, обикновеният шаран е роден в Европа и Азия. Когато се закачи, обикновеният шаран е известен със своята ожесточена битка и акробатични скокове. Те могат да достигнат големи размери и често тежат над 20 паунда. Онези с огледални люспи и елегантно, опростено телосложение, от друга страна, се ценят заради привлекателния си външен вид и са известни като огледален и кожен шаран.

Риболов на шаран: САЩ срещу Великобритания – Инструментите и методите

Друга отличителна черта са инструментите и методите, използвани при риболов на шаран. Риболовците често използват въдици и макари за въртене или замятане на примамка в Съединените щати, за да привлекат риба с различни живи и изкуствени примамки. Тези, които ловят шаран в Обединеното кралство, от друга страна, често избират специфични шаранджийски пръчки и макари и отдават повече значение на използването на естествени примамки като бойли, царевица и хляб. Риболовците, които ловят шаран и в двете нации, използват набор от техники, като дебнене, риболов на плувка и използване на лодки със стръв за пренасяне на стръвта на точно определени места.

Риболов на шаран: САЩ срещу Великобритания – местообитания

Местообитанията, в които се среща шаран, също са различни в двете страни. В Съединените щати шаранът може да се намери в различни сладководни среди, включително езера, реки и потоци. Популярните дестинации за риболов на шаран в Съединените щати включват Големите езера, река Мисури и река Колорадо. В Обединеното кралство шаранът се среща най-често в големи, търговски риболовни обекти за шаран, които са специално зарибени и управлявани за целите на риболова на шаран. Тези риболовни стопанства често имат добре поддържани места за плуване (риболовни станции) и съоръжения за риболовци и могат да предлагат набор от услуги като продажба на стръв и принадлежности, наемане на лодка и обучение за начинаещи. Популярните дестинации за риболов на шаран в Обединеното кралство включват Linear Fisheries, Walthamstow Reservoirs и Great Ouse.


Риболовът на шаран е разнообразна и вълнуваща дейност, която се харесва на мнозина както в Съединените щати, така и в Обединеното кралство. Въпреки че има някои забележими разлики в целевите видове, използваните съоръжения и техники и типовете води, в които се намира шаран, и двете страни имат процъфтяваща шаранска риболовна култура, с отдадени риболовци и изобилие от ресурси, достъпни за тези, които се интересуват от това възнаграждение хоби. Независимо дали сте опитен шаранджия или тепърва започвате, има по нещо за всеки в света на шаранджийския риболов .

Шампионати и състезания по риболов на шаран: Риболовът на шаран е популярна развлекателна дейност в Съединените щати и всяка година в цялата страна се провеждат редица шампионати и състезания по риболов на шаран. Тези събития предоставят възможност на риболовците да изпробват уменията си срещу някои от най-добрите риболовци на шаран в страната и често предлагат значителни награди за победителите.

Един от най-големите и престижни шампионати по риболов на шаран в Съединените щати е Националният шампионат на American Carp Society (ACS). Това ежегодно събитие се провежда всяка година на различно място и привлича най-добрите шаранджии от цялата страна. Националният шампионат на ACS е отворен за всички членове на Американското шаранджийско общество и включва различни категории за риболовци, в които да се състезават, включително отборно състезание, състезание за дами и състезание за юноши.

Друго известно състезание по риболов на шаран в САЩ е Carp Cup, което се провежда ежегодно в Илинойс. Това събитие е отворено както за любители, така и за професионални риболовци и включва различни категории, включително отборно състезание, състезание за дами и състезание за възрастни. Carp Cup е известен със своите големи награди, с парични и спонсорирани награди на обща стойност над $50,000.

Регионални състезания

Има и редица регионални шампионати и състезания по риболов на шаран, които се провеждат в Съединените щати. Тези събития често се организират от местни клубове или организации за риболов на шаран и предлагат шанс на риболовците в определен район да се състезават един срещу друг.

Като цяло шампионатите и състезанията по риболов на шаран са популярен и вълнуващ аспект на спорта в Съединените щати. Тези събития предоставят възможност на риболовците да покажат уменията си, да се срещнат с други страстни риболовци на шаран и потенциално да спечелят значителни награди. Независимо дали сте опитен шаранджия или току що започвате, вероятно има състезание по риболов на шаран близо до вас, в което можете да участвате.


Статията достига до вас благодарение на www.bigcarp.news

Присъединете се към телеграм канала ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар