Търсене в този блог

неделя, 23 февруари 2025 г.

Как да уловим шаран в студено време , ръководство на Terry Hearn

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP  #BOILIES #ROBINRED #BLACKPEPPER #HAITH`S #TERRYHEARN #WINTERCARPFISHING #WINTER

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Едно от най-важните неща, за успешен зимен риболов е  местоположението, или по-точно риболовът на подходящите места. Според мен малките неща, имат най-голямо значение, когато става въпрос за запазване на ударите в студено време. Всички сме запознати с поговорките „можеш да хванеш само това, което е пред теб“ и „десет минути на правилното място си струват десет часа на грешното“. Е, когато става въпрос за шарен в студена вода, ням по-точни думи, които да опишат ситуацията.

Да си на правилното място, при риболов на шаран, трябва да е първото нещо в списъка, а абсолютно всичко останало е на второ място, особено при зимен риболов. Като добра отправна точка потърсете зоните, които все още съдържат плевели, както и тези, които са най-защитени от ветровете. Шаранът обича зоните, които са на завет, това са места където може да се излежава и да се чувства спокойно през зимата.При  избора на най-малко изложените на ветровете зони, най-подходящи са  защитени заливи, задната част на островите или може би бряг, който е по-залесен от останалите – навсякъде, където предлага защита от вятъра и където водата е по-спокойна, но все още е с подходяща дълбочина.

Предпочитаните ветрове за риболов през това време на годината са южни или югозападни, особено ако са силни и температурите на въздуха се повишават и доближават двуцифрени стойности.Очевидно студените северни и източни ветрове , трябва да се избягват.Силен, мек южен вятър, ще доведе до затопляне на бурната вода в края му по-бързо от тихата вода в задната му част.Има обратен ефект на духането на чаша чай – вместо да охлажда, затопля.Ако водата е много по-студена от температурата на въздуха, тогава мога да се сетя за много случаи, в които съм имал успех при риболов в края на нов, лек вятър. Въпреки това, подобни събития често са краткотрайни и няма да мине много време, преди шаранът да се отдръпне отново и да се насочи към по-защитена вода. Все пак си струва да се възползвате от тях.

В това отношение е полезен воден термометър. Имало е пътувания, при които съм виждал температурата на водата в края на зимния вятър да се покачва с 4 градуса по Фаренхайт само за 48 часа.Измерването на водата във Фаренхайт ще ви даде по-широк обхват от Целзий и, най-общо казано, през декември, януари и февруари считам перспективите за улов при температури от 40-41F за лоши, 42-43F за добри и 44-45F за отлични.

Когато става въпрос за видими признаци за активност на шаран, обикновено има много по-малко такива през по-студените месеци и всички признаци, които се появяват, са много по-незабележими, отколкото биха били през лятото.Ако имате достатъчно късмет да видите някой да се покаже на повърхността или да станете свидетел на балончета, тогава очевидно това би било чудесна отправна точка за вашият риболов.Често липсата на знаци, съчетана с неудобни, студени и мрачни условия, ще доведе до минимален шанс за улов.През по-топлите месеци често има много признаци, понякога толкова много, че дори може да пренебрегвате някои от тях. През зимата обаче нещата са много различни; всеки малък знак е изключително важен.Използването на очите и ушите ни винаги е от първостепенно значение, но през зимата още повече, особено на разсъмване и здрач... което ме отвежда до следващата важна тема, която е времето.

Знам, че не винаги е възможно да планирате пътуванията си така, че да съвпадат с най-добрите условия, но ако можете, това наистина има огромно значение. Род Хътчинсън веднъж написа, че дори и при най-мрачните условия винаги има вероятност да победите поне един шаран, който желае да получи малко храна на даден етап в рамките на 24-часов период. Това е много вярно някои риби са редовни посетители на брега, докато други изчезват за месеци наред.Просто мисля, че по някаква причина някои шарани се аклиматизират по-добре към по-студените условия от други. В една дупка, която лових през зимата, хванах същият огледален шаран  от 23lb три пъти, за една година, а след това го хванах отново и следващата зима.


Така че местоположението на рибата и времето на вашите пътувания са важна част за успешен риболов и само след като разберете, че сте направили тези неща правилно, си струва да играете с различни примамки и техники. Що се отнася до съоръженията, моят съвет е да използвате всичко, на което вече имате доверие, същото важи и за стръвта. Вероятно най-подходящите бойли за зимна употреба в моя фризер в момента са 10 mm Complex-t , които въпреки че имат добро съдържание на рибено брашно са меки, с рехава текстура и поемат добре вода. Натрошените бойли помагат в по-студена вода Най-добрата стръв за тази работа може да варира значително, ако ловите на място, което е имало много риболовна преса, тогава определено бих ви посъветвал да експериментирате с различни aromati. Аромат Massive Baits Cold Water е силно концентриран аромат, който може да направи разликата във вашият риболов.

В правилните води, бойлите все още могат да работят добре, но е по-добре да се използват в малки количества и за предпочитане също начупени и натрошени, което не само им помага да изпомпват повече атракция, но и ги прави по-лесно смилаеми за шарана. Добавяйки малки частици като коноп, едрозърнест и царевица към вашият Spod Mix, ще увеличите значително шанса за успех.

Статията достига до вас, благодарение на https://www.anglingtimes.co.uk/, ако ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

събота, 22 февруари 2025 г.

Стръвта, тайният ключ към успеха...

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP  #BOILIES #ROBINRED #BLACKPEPPER #HAITH`S #THECARPCATCHER

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

През 1981 г., когато за първи път започнах да правя стръв, нямаше въглеродни влакна, нямаше модерни сигнализатори, нямаше макари с големи шпули, нямаше сподове, маркери,слингове, люлки , Pop UP, нямаше нищо от това, което сега приемаме за даденост. Ние ловихме шаран по същия начин, както ловихме всеки друг вид риба, с изключение на това, че подсилвахме екипировката си и бяхме фанатици на тема стръвт, защото това беше ключът към успеха. Стръвта беше най-важното нещо, всичко зависеше от нашата стръв, никой не говореше за нищо друго.

Все още съм на същото мнение, защото съм виждал толкова много пъти как една наистина добра стръв може да направи всичко да изглежда лесно. Wafters Forgotten Flavours Krill могат да направят наистина вашият риболов успешен и да ви помогнат да намерите така търсеният от вас трофеен шаран.

Може би си мислите, че обръщам прекалено много внимание на стръвта, но просто се опитвам да подчертая значението на стръвта в успешният риболов.Станете завършен шаранджия и се стремете да научите всичко, особено как да правите стръв в домашни условия, за да минете на следващо ниво експерт.

Ето ви няколко полезни рецепти в партиди от 100 грама, идеални за съхранение в подходящи кутии за стръв. Кутия Korda Infuza е един идеален начин за съхранение на вашата стръв, която не само запазва вашите течни добавки, но гарантира че вашата стръв е правилно съхранена и готова за бъдеща употреба. Korda Infuza Glug Pot е с невероятно издръжлива конструкция, изработена от стабилна пластмаса и е снабдена със защитно капаче.


1.Кондензирано мляко 50/50 микс

50 грама царевично брашно

50 грама фин грис

1/8 чаена лъжичка оцветител

1 мл овкусител

59 мл Liquid яйце

2.Млечна смес 40/20

40 грама царевично брашно

20 грама фин грис

30 грама обезмаслено мляко на прах

10 грама  Acid Casein

1/8 чаена лъжичка оцветител

1 мл ароматизатор

44 мл Liquid яйце


3.предварително смляна смес от рибно брашно и масло от сьомга

30 грама царевично брашно

20 грама фин грис

20 грама предварително смляно рибно брашно

30 грама бяло рибно брашно

1 мл масло от сьомга

59 мл liquid яйце


4.Смес от рибно брашно и храна за птици

20 грама царевично брашно

40 грама бяло рибно брашно

30 грама CC MOORE CLO

10 грама Robin Red

1 ml ароматизатор

64 ml liquid яйце

5.Смес от рибно брашно и олио от сьомга 50/50

30 грама царевично брашно

30 грама фин грис

40 грама бяло рибно брашно

1 мл масло от сьомга

59 мл liquid яйце

6.Смес за храна на птици 40/20

40 грама царевично брашно


20 грама фин грис


30 грама CCMoore CLO


10 грама Robin Red (или Paprika)


1 ml ароматизатор


64 ml Liquid яйце


7. Смес от рибно брашно LT94

30 грама царевично брашно


20 грама фин грис


20 грама бяло рибно брашно


30 грама рибно брашно LT94


1 ml ароматизатор


64 ml liquid яйце



Статията достига до вас, благодарение на THECARPCATCHER, ако ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.


Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

неделя, 16 февруари 2025 г.

Евтини, но убийствено ефективни рецепти

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #KENTOWNLEY #BOILIES #ROBINRED #BLACKPEPPER #KRYSTON #HAITH`S

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

В днешно време има много фирми за шаранджийски примамки и добри базови миксове, всички от които гарантират да извадите цялата популация на язовира Тъй като тези смеси стават все по-сложни и тъй като цената на суровите съставки продължава да расте спираловидно нагоре, реших, че ще отделя малко време, опитвайки се да ви покажа как да получите добра стръв, без да харчите цяло състояние. 

Никой не би оспорил, че най-добрите комерсиално смесени базови миксове не са много скъпи, но нивото на изследване и развитие, което се отделя в усъвършенстването на високо ефективна завършена стръв, струва пари и не всеки може да си го позволи. Въпреки това, ако приемете, че няма да можете да създадете толкова сложна смес като добре познатите компании за стръв, със сигурност ще можете да направите напълно приемлива стръв за доста по-малко пари, която да ви свърши перфектна работа.

 Не ви карам да се откажете напълно от любимите си миксове, но можете да ги накарате да стигнат по-далеч по-работещи, като просто нарежете купената от магазина смес с грис или полента (царевично брашно). Можете да зарежете напълно скъпата базова смес и да преминете направо към обемните агенти, можете да създадете напълно приемлива варена стръв, като просто смесите грис и царевично брашно 50/50. Полента е широко използвано брашно на базата на царевица, което е питателно и въпреки това е евтино като чипс и шаранът го обожава. Ето една рецепта, която определено ще хване шаран във всяка вода: 


225 г Жълт грис

225 г полента

50 г червен пипер

Разточват се на топки 20 мм и се варят 4 минути. Изсушете на въздух за 3-4 дни. 

Проста, но ефективна варена стръв може да се направи с помощта на фино смлян Haith's Red Factor.  Просто смелете 500 g Red Factor с кафемелачка. Сега счупете пет средни яйца в купа и ги разбъркайте с всякакви аромати или атрактори, които може да искате да добавите. Разточете на топки с размер на топчета от паста, след което ги сварете за 2 минути. Получените бойли ще имат силно привличане от ароматите и ниво на сравнително добро цялостно хранене. 

Един от най-лесните начини за направата на базова смес е да добавите пакет със силен атрактор към смес със сравнително ниска хранителна стойност. Този микс ще бъде подходящ за дневен риболов. Всъщност може да издържи едно лято, ако подберете правилните съставки и атрактори. Това е един от любимите за привличане/вкус. Състои се просто от 20 ml Peri-Peri и 20 ml препечено сусамово масло. (Това са чистиатрактори). Не бъркайте човешките вкусови предпочитания с тези на шарана. Това, което може да е агонизиращо люто за вас, не е толкова люто за шарана, тъй като шаранът може да открие активната съставка на лютите чушки (Capsicum)  моментално. А препеченото сусамово масло е богато на здравословни Омега-3 мастни киселини, друг компонент, който шаранът може да открие инстинктивно.

Можете също така да увеличите привлекателността още повече, като добавите шприц или два от любимите си аромати. Всеки от тези превъзходни, изключително вкусни търговски вкусове ще свърши работа. Обърнете внимание на препоръчителното ниво на добавяне, което е отпечатано на етикета на бутилката. Сливата е много интензивна и трябва да използвате само 1-2 ml/500 g. Ароматът Maple е по-малко мощен и много по-мек и може да се използва до 10 ml/500 g. 

Това е нашият нов, изцяло натурален Robin Red , който създадохме специално за използване в бойли. Без да съдържа изкуствени елементи или съединения, тя ще добави вкусна привлекателност към сместа. Той е много вкусен и шараните изглежда го харесват точно толкова, колкото и оригиналния Robin Red. Обикновено се използва около 10% от общия микс, но можете безопасно да го използвате и 20%. Ще забележите разликата веднага, когато ударите ви зачестят.


Може би искате да опитате тази проста рецепта: 

250g фино смлян Red Factor

200 г жълт грис

50gr 100% натурален Robin Red UK/EU.

25 мл соев сос Тамари ***

5 мл препечено сусамово масло 

Смесете праховете заедно, след това в купа разбийте четири големи яйца с бъркалка или нещо подобно. Сега добавете течните атрактори към яйцата и разбийте отново. Сега можете да оформите паста, преди да оформите примамките. Бойлите трябва да се варят между 2-4 минути в зависимост от това колко твърда искате да бъде готовата стръв.


Соевият сос Sanchi Tamari е изключителен течен атрактор. Haith's Baits също предлагат няколко други съставки на ниска цена, които са идеални за шаранджии, които търсят качествени продукти с ограничен бюджет; High Protein Crumb , Nectarblend , PTX , Softbill Food и Prosecto Insectivorous Всички са изпитани и тествани съставки за производство на бойли от  Haith's Baits и тези специално формулирани съставки за бойли могат да ви помогнат да създадете евтина, но питателна стръв с дълъг живот на улов. 

Можете също така да замените, да речем, 4-6 oz смлян Red Band Pigeon Conditioner със същото тегло с по-скъпи патентовани базови смеси, за да го направите малко по-привлекателен. Сигурен съм, че можете сами да видите каква ефективна съставка може да бъде това във всяка смес, базирана на храна за птици.Можете също така да направите бойли от смеси от семена Това ще създаде добре балансирана, богата на масло базова смес, допълнена с мини пелети със силно привличане и анасоново масло. Просто смелете Red Band на много фин прах, след което добавете към другите сухи съставки, след което ги добавете към яйцата, разточете и сварете. 

50% Червена лента (смляна в кафемелачка)

25% соя

25% грис.

1 мл (20 капки) течност от черен пипер на фуражните стимуланти. 

Black Pepper Liquid е много подобен на олеорезин, с изключение на това, че тази течност е водоразтворима. Това е водоразтворима версия на Black Pepper EO и е много ефективна, когато се използва във варени примамки на базата на по-груба структура, тъй като грубата структура на позволява на атракцията да реагира с водата, пренасяйки изкусителната миризма на пипер в зоната около стръвта. 

Red Band Pigeon Conditioner също прави страхотна захранка, използвал съм го сварен, след което обработен в кухненски робот. След това се втвърдява със смлян Super Red. В тази форма може да се използва като захранка, може би покрита с трохи от бойли и дори цели мини бойли.

10% високо протеинови трохи

20% Nectarblend

20% червен фактор

20% рибно брашно Гримсби

20% Робин Грийн със Спиролина

10% суроватъчен протеин концентрат.

Смесете много добре сухите съставки. В купа счупете четири/пет големи яйца и след това добавете всякакви течни атрактори като аромати, етерични масла, течни храни и т.н. Може да добавите и малко глицерин, за да действа като краткотраен консервант и здравословна доза течна хранителна добавка Trigga. Разбийте, за да се смесят заедно яйцата и течните атрактори. Добавете сухите съставки към яйцата и използвайте вилица или ръцете си, за да създадете пастата за бойли.Това може да бъде доста объркан процес, тъй като смесите за храна за птици обикновено са доста лепкави.Ако обаче върнете готовата топка паста в купата за смесване и я покриете със суха кърпа и я оставите да престои 30 минути, тя ще изсъхне и ще загуби лепкавостта си.След като пастата "почине", тя трябва да е суха на допир и готова за приготвяне на бойли.


Статията достига до вас, благодарение на Ken Townley и https://haiths.com/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram