понеделник, 5 април 2021 г.

Как да направим "Combi Rig" с опция за бърза подмяна на куката!

 През годините, така наречения монтаж "Combi rig" е станал изключително популярен и е спечелил доверието на редица шаранджии. Това е монтаж, съчетаващ в себе си няколко основни характеристики, които го правят така желан и ефикасен.

Една от може би най-важните характеристики, които притежава "Combi rig" е голямото антиоплитащо свойство. Благодарение на твърдата флуорокарбонова секция този повод позволява силови замятания на големи дистанции без притеснение от оплитане.
Също така, твърдостта на флуорокарбона избутва нашата стръв от оловния клипс, а тежестта му го прилепя плътно към дъното.
Лично за мен избора на флуорокарбон е между 0,40-0,45, като най-често използвам Incognito 0,40 или CULT Chimera 0,45 С дебелина под това сечение се намаляват по-горе описаните свойства на повода.



Друг важен елемент на "Combi rig" е меката секция от плетен повод, благодарение на която куката "работи" много по-добре и придава една естествена презентация на нашата стръв. За плетената част повод със здравина от 25lb-35lb като Kryston Merlin25lb покрива всякакви ситуации.
Може да се изброят още плюсове за този монтаж, но за мен това са най-важните: антиоплитащи свойства, тежестта на флуорокарбона, добрата презентация и по-ефективна "работа" на куката.

Ще споделя моите два варианта на "Combi rig", при които може да се подмени куката за секунди без да се налага да връзваме наново целия повод.


Първият монтаж e комбинация от "Combi,slip-D и multi rig" ...всичко в едно!
Това е моят фаворит. При него подмяната на куката става моментално и същевременно дава индикация дали е имало кълване или нещо е "бутнало" линията. Минус при този вид "Combi rig"е,че не може да се използва с по-големи ПВА мрежи (при замятане от тежеста на ПВА-то  куката се измества от първоначалната позиция)

За направата на този монтаж са ми нужни стандартни материали: кука с форма по избор, флуорокарбон, плетен повод, алайнер, винт или вирбел за закрепяне на стръвта.



Първо започвам с отрязването на  плетен повод с дължина около 16-20см (варира според това колко разстояние ще оставя от възела на флуорокарбона с плетения повод и алайнера с куката) и го прегъвам на две.


Измервам към 20-25см флуорокарбон, в случая CULT Chimera 0,40mm, и го прегъвам по същия начин като плетения повод.


След това прекарвам сгънатия плетен повод през флуорокарбона.


С едната ръка захващам прегънатата част на флуорокарбона, а с другата започвам да навивам двата свободни края на плетения повод върху флуорокарбона. Правя към 5-6 врътки. Старая се да оставя към 4-6 см от плетения повод преди да започна да навивам възела ( така се определя желаната дължина на плетената секция) .
След като направя 5-те врътки върху флуорокарбона, правя 3 на обратно( за по сигурен възел -  снимки по-долу)



Възелът е готов. Прекарвам двата края на плетения повод през получения клюп от флуорокарбона. 

Затягам здраво получения клюп на плетения повод и края на флуорокарбона. Хубаво е възела да се овлажни преди да започнете да опъвате с опъвачката!






Вече имам готов ''combi" повод, на който остава  да "инсталирам" другите елементи- кука, алайнер и винт за стръвта. Сега е момента да се изрежат ненужните краища на флуорото и плетения повод.Също така след като преценя каква дължина ще ми е целия повод, правя възел 8-ца в края на флуорокарбона.
Върху тънка игла поставям алайнера, като за този монтаж използвах Mouthsnagger Brown и го нанизвам върху плетената част.
След това прекавам плетения повод през ухото на куката и слагам винта за стръвта (ползвам винт, но спокойно може да се замени с вирбел или халкичка)

Прекарваме куката през плетения повод, позиционираме хода на винта с алайнера и моя "Combi rig" е готов.


Следващия монтаж е "Combi rig" с готов флуорокарбонен повод.

 
За този монтаж ще използвам широко отворена кука N4 с късо рамо  Centurion 2000 ,алайнер Mouthsnagger Shorty, 30lb готов флуорокарбонов повод Stiff link. и 25lb плетен повод.
Започвам като си измервам между 20-25см плетен повод  за вързване на куката посредством "възел без възел". Лично аз предпочитам да сложа топче като започна да правя монтаж ,за да става по точен.



Като завържа куката поставям алйанера и завързвам края на плетения повод с възел 8-ца според желаната дължина на "меката" секция.

Вeче  готовата "мека" секция на "Combi rig" се свързва с флуорокарбония повод -клюп с клюп


Затягам и " Combi rig" е готов! Този монтаж е икючителен бърз за направа, но тук големия минус с предния монтаж е в смяната на куката, тук трябва връзване наново!
Готовият повод в другия край е с овален ринг с който се закача към вирбел с бърза връзка.Лично аз слагам малък силикон, който да покрие вирбела, а не цял противооплитащ силикон( анти тангъл)

И това е! Имам 2 монтажа ''Combi rig" с опция за бърза подмяна на куката, ако възникнат проблеми с нея или се налага да се премине към по-малък/по-голям номер кука.
Естественно има още много други вариянти за "Combi rig", но за мен тези са фаворити.
Надявам се това четиво да помогне на някой с дилема какъв монтаж да използва и как да го направи, също така бих се радвал да споделите с коментари вашия вариянт  за "Combi rig"!

Поздрави и Наслука на всички!!!




1 коментар: