вторник, 6 април 2021 г.

Тайните на домашно приготвените топчета и атрактори за стръв

 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BOILIES

Всеки един шаранджия , се старае така да презентира своята храна и стръв , че ако имаше възможност куката направо да попадне в устата на шарана с помощта на някаква магия .


Хората са измислили много уникални и усъвършенствани  методи за перфектната презентация и перфектната работеща стръв. Най-доброто нещо е да доставите храна пълна с аминокиселини , защото тя се усвоява активно и по различен начин .



Съществуват различни ензими , който действат върху различните групи храни ,някой от които могат да бъдат набавени и да се използват във вашата храна , за да я направят ефективен хранителен източник и да я направи възможно най-привлекателна за шарана. 

Възможностите за комбинации са неограничени и комбинациите са уникални и неповторими .

 Протеини (трипсин , бромелаин PH 3-10, папаин , ацетилтирозин , актинидин ,финцин и др.)


Въглехидрати и нишесте - амилаза , бромелаин , диастаза.

Мазнини и масла (Липаза)

Млечни съставки - Лактаза

Бяла захар -  желязна захароза

Малцови захари и зърнени храни - малтаза и диестаза

Диетични фибри - целулаза

Кристалните форми на трипсин , амилаза се използват от компаниите за създаване на топчета . Това са изключително важни ензими за храносмилането на шарана.


Дрождовите амилолитични ензими , намират приложение като естествени ензими .

Бетаина е тясно свързан с циатин и е един доказан атрактор. Използва се при направата на топчета в комбинация на много аминокиселини. Препоръчва се по един два грама на кг , въпреки че е далеч по-ефективно при по-високи дози.


Кристалната форма на бромелаина се използва като помощно средство , подпомагащо метаболизма . Той ефективно хидролизата най-разтвотините протеини , при PH 3-10 ,като казеин , хемоглобин , желатин , соев протеин , рибни и черупчести протеини и др.

Смесени със съставките на базовият микс , те постепенно намаляват структурата до каша , ако нивата са високи чаена лъжичка на кг е достатъчна за да започне ефектът . 


След като топчетата са готови ги оставяме да изсъхнат и веднага се замразяват , в противен случай третираните с ензими топчета губят голяма част от своята уникална привлекателност . При направата на стръв с ензими , някой шаранджии ги държат в съд и температура 60 градуса , за да поддържат ензимите активни преди употребата. Резултатите от такава стръв може да бъде наистина уникален , стига да има достатъчно храна на петното . Държането на топло на топчетата спомага за биоактивната ферментация , като топчетата стават лепкави и придобиват аромат и отделят захари и алкохоли .


Съвремените топчета за шаран имат така наречения балансиран профил т.е. имат правилното съотношение на мазнини , въглехидрати и протеини , както и допълнителни витамини , минерали , соли и микроелементи .

Не забравяйте че шаранът има къс алкален хранителен тракт . Така че тези храни трябва да са в идеална лесносмилаема форма , която да отговори на нуждите му.



Най-добрите резултати се постигат от шаранджии , които не спират да експериментират и не ги е страх да избягат от стандартното . Наслука на всички шаранджии и ако ви е харесала статията , моля споделяйте и коментирайте .

Няма коментари:

Публикуване на коментар