събота, 31 декември 2022 г.

Как влияе атмосферното налягане върху навиците на шарана

 #CARP #CARPFISHING #WEATHER #PRESSURE

Заповядайте в телеграм канала ни

Кое е най-доброто атмосферно налягане, подходящо за успешен шаранджийски риболов?

Риболовът на шаран е игра на надхитряне и все повече шаранджии, започват да стават все повече информирани за всички корелации влияещи за един успешен риболов. Тези зависимости са един пъзел, на който решението води до успех. Атмосферното налягане е една част от този пъзел, което може да увеличи шансовете ви за успех, тъй като то оказва голямо влияние върху поведението на рибите и тяхното хранене. То също може да ви даде знак къде и на каква дълбочина да търсите рибите.


Дните с високо атмосферно налягане, определено са по-добрите дни за риболов на шаран. Освен че времето е добро, високото налягане оказва по-малък натиск върху плавателният мехур на рибите, което означава че те ще бъдат по-активни и ще се хранят.


Всички риби имат плавателен мехур и и именно на този орган влияе атмосферното налягане. Плавателният мехур е пълен с въздух, чрез него рибите поддържат чувството за баланс и контролират собствената си плаваемост. Когато налягането на въздуха е ниско, плавателният мехур на рибата се надува и обратно. 

Надутият плавателен мехур води до две важни ефекта. Шаранът не се храни активно и шаранът търси по-дълбоките места за облекчаване на налягането в плавателният мехур. Когато знаете тези два факта, може да определите първоначалната стратегия при избиране на сектор и дълбочина за риболов. В дните с ниско налягане рибата ще е на дъното на дълбоките места, което ще ви даде ключово предимство.


Ето и малка таблица със възможни комбинации:

Атмосферно наляганеУсловия и перспективаМестоположение на шаранаПоведение и хранене
НискоЛошо времеДълбоко във водният стълбНиска активност
НарастващоПодобряване на времетоДълбоко и се качва нагореЛека активност
ВисокоМеки условия с добра видимостВъв всички области на водният стълбПоследователно хранене
ПадащоРазваляне на времетоВъв всички области с тенденция да слезе на дънотоСилно хранене към спиране

Като цяло рибите харесват високото атмосферно налягане. обаче в рамките на един ден атмосферното налягане рядко остава постоянно. то се движи нагоре надолу спрямо атмосферните условия. Промяната на налягането ще промени и начина на активност на рибата. Често след буря или дъжд рибата ще започне да се храни активно.

Отчитане на налягането в hPaАтмосферно налягане
Ниско атмосферно налягане970 – 1010 hPa
Средно атмосферно налягане1013
Високо атмосферно налягане1016 – 1040 hPa

Налягането на въздуха е много важен фактор и е само една част от пъзела. Самото време и сезонът също имат значение за успеваемостта. В комбинация с това трябва да се използва и правилната тактика и стръв.

За по-студените сезони използвам PVA с Пелети Massive Baits Specials Pellet Cold Water 0.750 kg , които идеално пасват за студена вода .

Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

Статията пристига до вас благодарение на https://www.carpnbait.co.uk/

 

3 коментара: