неделя, 11 декември 2022 г.

най-добрите рецепти за домашно приготвени топчета

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BOILIES #RECIPE

Една част от привлекателността на шаранджийският риболов е и приготвянето на домашни протеинови топчета. В днешно време е въпрос на време и пари, дали ще използвате готови протеинови топчета или ще си забъркате такива в домашни условия. Въпреки това всеки шаранджия мечтае да експериментира в домашни условия с правенето на протеинови топчета, по своя подобрена рецепта. Удоволствието да хванеш шаран, на собствено приготвени топчета е голямо.


Първите ми рецепти за направа на протеинови топчета датират от далечната 1985 година, свързана основно с риболова ми на мач и фидер и включваше доста основни съставки, като пелети от пъстърва, смлени яйца с добавен аромат Richworth Smokey бекон. Моята теория е че пелетите от пъстърва съдържат всички необходими съставки за привличането на шарана. Бях щастлив от резултатите, тъй като имах удари през 10 минути при първият полеви тест.


Следващият ми опит се оказа хе толкова успешен, даже не мисля че успях да уловя шаран на тази рецепта:

    * 4 чаши рибно брашно

    * 1 чаша обикновено брашно

    * 6 яйца номер L

    * 6 ml соево мляко

    * 9 ml червен оцветител

    * 12 ml лют аромат

    * 12 ml подсладител

Следващият опит за стръв е от далечната 1987 година, като идеята ми беше да направя много бавно потъваща стръв и се оказа наистина успешна, която претърпя няколко промени във времето. Горе долу по това време беше пуснат Active 8 basemix на пазара и ето и рецептата, която ползвахме по онова време и беше доказан победител, според нашата теория Active 8 е твърде рибен аромат и го смесвахме с друг базов микс, за да го направи по-подходящ за зимен риболов на шаран:

    * 235 gr Active 8 basemix

    * 235 gr Hi Leakage basemix

    * 28 gr GLM

    * 28 gr betaine 

    * 10 ml Minamino Сироп

    * 10 ml растително масло

    *  5 средни яйца

    * сместа се вари в продължение на 1.30 минути

  


   Всяка една рецепта трябва да бъде съобразена с географските ширини и тенденциите на водоемите и винаги трябва да се експериментира и наглася според ситуацията. Препоръчвам ви да разгледате книгата на Мартин Кларк съдържаща няколко основни рецепти.


Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

https://stivestackle.co.uk/pages/best-boilie-recipes

https://fishingreligion.com/tag/carp-boilie-making/

Няма коментари:

Публикуване на коментар