петък, 10 март 2017 г.

Риболов на трофейни шарани с големи примамки.


 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BIGCARP 

Всеки знае, че големи примамки се използват при риболов на хищници. Големите щуки например понякога предпочитат много едри воблери или голяма рибка. При излети за шаран обаче почти не се ползва голяма стръв. В родината на съвременния риболов на шаран Англия например на мода излезе съвсем дребната стръв. Там най-често ловят шаран на топчета с диаметър 14 мм или на дребно тигрово орехче, украсено с изкуствено зърно царевица. Обяснението, което най-често се дава, е, че повечето рибари ловят с топчета от 20 мм и рибата се е научила от горчивия си опит да ги разпознава. Този аргумент е убедителен, но не съвсем. Няма съмнение, че е добре да се експериментира с различни примамки и да се прави нещо различно от останалите колеги на водоема, но малката стръв има и недостатък, а именно, че често попада в устата на по-дребна риба. Няма как да сравняваме английските водоеми с нашите. Тук често се навъртат ята платики или бабушки, които са в състояние да ометат цялата подадена захранка за минути. Ако стръвта ви е малка, има голяма вероятност да уловите някакъв дребосък и да се разправяте с него. Това не само нарушава спокойствието на петното, а и после се налага да разпъвате въдиците наново, което допълнително смущава водоема. А на всеки е ясно до какво води това, когато наоколо се навъртат недоверчиви големи шарани – те просто изчезват.
Затова някои специалисти предпочитат да използват много едра стръв, която е точно толкова непозната, колкото и супер дребната. Платиката и другите дразнители нямат никакъв шанс да се справят с толкова едра стръв, а това означава, че петното остава спокойно, докато се появят истинските трофеи.
Представете си следната ситуация, която съвсем не е необичайна. Ако се налага да разпъвате с лодка, за да пуснете стръвта на точното място, а ви кълват стандартни шарани около килограм-два, ще ви се налага да влизате и да гребете поне няколко пъти. Това е не само изнервящо, но е и неефективно. Едрият шаран просто не се е доредил да налапа стръвта, тъй като или вадим дребна риба, или размахваме веслата.

Примамки колкото едър орех
В такива случаи трябва да подберем стръвта и чрез нея да селектираме рибите. Масовите топчета в продажба са с диаметър до 28 мм. Те също не са особено големи. Ако не намерите по-едри, може да си омесите сами топчета, примерно колкото орех или топка за голф, иначе казано с диаметър поне 30-40 мм. Така ще ви кълве много по-рядко, но рибата ще е голяма, по правило над 7-8 килограма. Някои фирми правят и едри топчета, които по принцип се продават като стръв за сом, но на тях кълве и шаран. Трудно се намират, ако правите примамката на ръка, може да си спестите доста време, а и пари.



За куките
Някак си логично е с толкова гигантска стръв да се ползват и големи куки, около №1 или №2. Съвсем спокойно обаче може да заложите и на №4, стига да не я слагате твърде близо до топчето. Така куката няма да остане блокирана от стръвта и ще се забие лесно в устата на шарана. Също така не бива да се ограничавате само с топчета. Има и пелети за сом с диаметър 30-60 мм, но те пък понякога са прекалено големи. Другото им предимство е, че се разпадат много бавно и ако водата е по-студена, може да не презамятате часове наред. Едрите гранули имат дупчица за закачане на куката. Няма смисъл да ги слагате на косъм, по-скоро ползвайте клупче, тъй като се държат по-добре.



Ако сте привърженик на царевицата, също може да потърсите такава с много едри зърна, намират се и гигантски тигрови фъстъци. Ако сложите три-четири такива на косъм, се получава доста тлъста хапка, която просто не е по силите на каракудата, платиката или на калибрования шаран около килограм. Така че, не се плашете от едрата стръв, с нея риболовът е по-различен, тъй като тя селектира само едрата риба. При това не само щуки и сомове, но и шарани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар