неделя, 5 март 2017 г.

Тактика за пролетен риболов на шарани

 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BIGCARP 

Пролетта чука на прага ни и с увеличаването на греенето на слънцето се затопля и времето, и рибите из цялата страна започват да се активизират.

С повишаването на температурата на водата, шараните все по-често започват да напускат зимните си свърталища и да се хранят по–често. Сега е момента да отидем на брега и да пробваме пролетния си късмет. Ето няколко съвета от мен, които да адаптирате към собствения си начин на риболов.

 

Топчета, топчета и повече топчета

Шараните вече не са изпаднали в полу-летаргия и започват да хабят повече енергия като се опитват да се отърват от студеноводните паразити и пиявиците, напускат леговищата си в търсене на по-топли води и по-удобни места. Годишния цикъл на размножаване също не е далеч и големите женски шарани имат нужда да подготвят телата си за този период. Балансирано, лесно смилаемо и силно привлекателно топче ще допълни диетата на рибите които искате да хванете с подходящи въглехидрати, протеини и соли – вкусна и лесно смилаема храна. Моето тайно оръжие са верните ми протеинови топчета на Одисей ХХХ, които се разграждат брилянтно и са по–малко предпочитани от плаващите птици, което е очевиден бонус. Захранката може да се обогати с течни добавки  (Feedstim, Marine Amino, Liquid Belachan etc)  и след това да се покрие с пудра (GLM, Belachan, CSL etc) за ненадминато ниво на насищане с аромати, за които шарана копнее. Вземете повече захранка със себе си за всеки случай – не е приятно да свърши по средата на риболова. Всичко което остане може да се изсуши отново, за да може да се овлажни при следващия излет или да се ползва за подхранване между излетите.


Ярка стръв

Като ловите на петно от захранка, шансовете стръвта ви да бъде „взета” са сравнително по–малки отколкото ако ловите с ПВА торбички или само със стръвта на куката ви, понеже няма друга храна наоколо която да отвлича рибата от стръвта ви, така, че се опитайте по някакъв начин да направите така, че стръвта ви да се различава от стотиците заобикалящи я топчета.  Всяка една стръв от серията Хелрейзър може да се оформи лесно за да направите балансирана стръв с основната захранка, също така можете да ползвате богатата гама от дипове и пудри.  Това е стандартна тактика за хващане на големи риби, не оставайте по– назад!


Зиг Риг

Въпреки, че по принцип съм скептично настроен към ползването на този монтаж на пресирани водоеми, последните няколко сезона мнението ми коренно се промени, дори успях да хвана и аз няколко риби на този монтаж. Както споменах по-рано, ако успеете да намерите слоя вода, в който рибите се чустват комфортно, сте наполовина готови да хванете такава. Обратно на общоприетото мнение, шараните не прекарват дните си в търсене на храна по дъното на водоема, в действителност те често могат да бъдат видяни в средните и горни слоеве на водоема. Малка, суперплаваема стръв работи най-добре, като пяната и корка са моите предпочитани и най-успешни. Опитайте се да подсилите тяхната атрактивност с няколко слоя от Sweet Fruit Enhancer и ще бъдете изумени как след като са били дипнати за дни или седмици, отделят почти безкрайно аромата във водата. Освен в средните слоеве, зиг риг ви помага да ловите и на повърхността на водоема. Това може да е предимство, когато поради силен вятър риболова на плувка е невъзможен, също така се елиминира нуждата да се презамята постоянно за да се поддържа позицията на стръвта при всяка вълничка.


Плитчини и наноси

Не пренебрегвайте подводните плата и наноси, те са тези, които се огряват от слънцето през целия ден. Без съмнение те ще се загряват по-бързо от останалата част на водоема. Богатите на минерали пясъчни или  глинени наноси представляват голям интерес за рибите, които се опитват да се отърват от паразитите, като се търкат в тях. Често съм виждал риби целите в глина от глава до пети, което показва, че рибите обичат тези места. Когато имате възможност се стремете да подхранвате с качествени топчета като CC More Одисей ХХХ. Допълнителната топлина сама по себе си е фактор да привлича риби по тези места, но комбинирана с редовно подхранване увеличава шансовете ви старите обитатели на водоема да бъдат на това  място когато ви е необходимо.

Подвижност

По принцип няма нужда от обяснение, но се старайте да бъдете по–подвижни от останалите риболовци, ако забележите, че някоя част на водоема има риби. Пролетните „дащни” места се сменят много бързи – в един момент рибите ще изследват плитчините, в следващия ще се насочат към по-дълбоки води. Носете резервната захранка в автомобила си, за да си спестите излишно носене на багаж. През пролетта риболова е по-непредвидим, за това носете само основните неща, за да може преместването ви да не е физическо изпитание.

Подготовка

Ползвайте свободното си време за да подготвите такъма си за следващата сесия. Предпочитам да има предварително готови монтажи, за да мога да ползвам времето си на водоема за да наблюдавам водата и да си водя бележки какво се случва пред мен. Съхраняването на freezer baits на по малки пакети и предварителната подготовка на захранка в съд достатъчен за една сесия ще ви спести време и ще ви помогне да отидете за риба, без да се бавите излишно в подготовка на захранка и оборудване. Отбележете си особеностите на водоема които сте открили и се запознайте по–отблизо с разстоянията и дълбочините му. Имайте в запас достатъчно количество стръв и захранка, остри куки, ПВА и всички други необходими такъми, за да са ви под ръка когато ви потрябват – ще си благодарите в дългосрочен план



Няма коментари:

Публикуване на коментар