сряда, 15 март 2017 г.

Монтаж на косъм

 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BIGCARP 




Съвременният монтаж на косъм е измислен от Кевин Мадокс и Лен Mидълтън в края на 70-те. Те експериментират в голям аквариум, където могли да наблюдават, как се храни шаранът. Забелязали, че той всъщност бил доста подозрителен и дори ужасен от размахващите се пред устните му кука и повод.

Тогава Мадокс решил да представи стръвта по един много по-фин и елегантен начин – привързана към куката с един двуинчов косъм, “дарен” любезно от съпругата му. Той привързал стръвта към извивката на куката и дългата гъвкава коса позволила на шарана доверчиво да лапне примамката и да я придвижи назад в устата си към гълтачните зъби, без да усети желязната кука или дебелия повод в устните си.

Монтажът на косъм променил оттогава много шаранджийския риболов. Вече ударението било преместено от това, как да се избегне недоверчивостта на рибата към стръвта върху това, как да се извърти куката и да се забива в устните на рибата при изплюването на стръвта.

Шаранът в повечето случаи използва устата си, за да вкуси храната – всмуква и изплюва бързо. Ако той не хареса вкуса, няма да я докосне отново. Когато използвате монтаж “на косъм”, шаранът се самозасича още при вкусването на стръвта. Специфичният начин на монтаж пречи куката да бъде изплюта. Този монтаж е за препоръчване и при употребата на по-твърда стръв, която трудно бихме поставили на куката по стандартния начин – чрез нанизване.

Монофилно влакно, плетено и конец, или новите комбинирани линии за поводи от конец със силиконово покритие, всички те са добри материали за направата на монтажа. Не използувайте малки диаметри, тъй като те правят възли. Възползвайте се от здравината и от износоустойчивостта на по-дебелите линии.

Комбинацията от монтаж “на косъм” и полуфиксирана тежест е най-доброто. Но още по-добре е, когато на косъма има поставен и поплавък. Тази част от системата зависи от конкретните условия. Ако ловите шаран там, където подводните препятствия са малко, оставете куката съвсем леко да докосва дъното, а не да се развява над него на няколко сантиметра. Това е доста подозрително, не мислите ли?! Ако по дъното има препятствия, вдигнете стръвта на няколко сантиметра.

Монтажът на косъм е лесен за направа. Всичко, от което имате нужда, е добра кука, качествено влакно или конец за повод, силиконова тръбичка (не е задължителна) и малко търпение. Идеята на монтажа е да разделя стръвта от куката. Така всяка риба ще поеме доверчиво стръвта, защото тя се държи естествено във водата.

Най-лесният и най-ефективен метод за връзването на косъма е употребата на възел, наричан безвъзлов (knotless knot). Този възел е много елементарен и лесен за връзване. Просто се използва самият материал за повод и се поставя на желаната дистанция от извивката на куката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар