четвъртък, 6 октомври 2022 г.

Вижда ли рибата линията ни ?

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP 

Всеки един добър шаранджия си е задавал въпроса - "рибата вижда ли линиите ми". на този въпрос няма еднозначен отговор, но с помощта на тази статия ще се опитам да отговоря на въпросите ви. В шаранджийските магазини има голям избор от различни видове основни линии и поводи, които могат да бъдат от монофил, флуоровъглерод, плетена линия или друг тип ко-полимер. Във времето съм изградил мнение относно това кога и къде какъв вид линия да използвам, на база лични наблюдения, спецификации от производителя и множество опити.


Флуоровъглеродната линия се рекламира от водещите компании, като най-невидима линия във водата. Смята се че има същите свойства на пречупване на светлината, като водата, което я прави практически невидима или почти невидима във водата. По-голямата плътност на материала, го прави по-тежък от водата, поради което влакното потъва бързо и ляга на дъното. 

Напоследък все повече производители пускат лилави основни линии. те твърдят че лилавият цвят трудно се открива под вода и е видимо за рибарите. научни изследвания и разкази от първа ръка на водолази показват, че лилавият цвят губи цвета си на различните дълбочини. 



 Монофилът е най-популярният избор за основна линия на пазара, който има добра разтегливост и се предлага в няколко основни цветове. Като предпочитания от риболовците се делят на такива които се виждат от рибарите и такива които са невидими за рибата . Ето и най-популярните цветове на пазара:

- Жълтият цвят е чудесен видимостта от рибарите, яркият му цвят го прави с чудесна видимост, но пък забележим за рибата долу. Този цвят се използва предимно за мътна вода, защото в чиста вода той е видим на дъното и старите и предпазливи риби могат да бъдат уплашени.

- Червеният цвят става невидим на определена дълбочина и най-бързо изчезва от цветовата гама. От друга страна водолазите казват, че червените предмети стават черни на дъното . Червената линия също е по-лесно забележима над-вода и се предпочита от рибари, които искат да виждат своята линия. 

- Зеленият цвят е добър за смесване във водата, подобно на камуфлажа зеленият цвят се смесва с заобикалящата го среда и е добър избор за шаранджиите, които искат да имат невидима от рибите линия. от друга страна зеленият цвят е видим в чисти и прозрачни води.

- Прозрачният цвят е практически невидим като флуоровъглерода и е добър избор, ако искате рибата да не види линията ви. За разлика от флуоровъглерода, който може да бъде малко по-видим под повърхността, прозрачният цвят работи добре във всички ситуации. Има на пазара и прозрачен цвят със светло син отенък , който се вижда от рибарите и линията е сравнително невидима във вода.


Плетени линии се славят с отлична якост и диаметър и трудно се открива от рибата. Факта, че плетените линии са без разтегливост, ги прави непредпочитани за риболов на шаран , поради възможността за откачане на риби. Все пак при риболов около сериозни закачки , при някой шаранджии е първи избор за основна линия.

За да извлечете максимума от основната плетена линия в плитка и чиста вода, използвайте шок лидер от флуоровъглерод, който да добавите с възел Double-Uni или Alberto. Това позволява на рибарите да имат най-силните качества на основната линия, сила и невидимост.


Въпреки че изобилства от множество основни линии, флуоровъглеродната е най-невидима под водата, докато плетената е най-здрава и видима над водата. Същото може да се каже за силно видимите цветове , които са лесно видими над водата, но могат да бъдат видени под водата от предпазливата риба.

Ако статията ви е харесала моля споделяйте и коментирайте.

Източник на информацията

Няма коментари:

Публикуване на коментар