неделя, 17 декември 2023 г.

Тайната на неустоимите захари, минерали и соли!

  #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BOILIES #BAITBIGFISH.COM

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Солите са много важна добавка в шаранджийската стръв, както и добавките, екстрактите под формата на течности и други. Солите образуват огромна част от хранителните и функционалните физически части на стръвта. Шаранът има огромна чуствителност към соли и соли в разтвор.

Солите, минералните соли, основа и киселини, подобряват стимулационният ефект на вашите примамки. Те са стрували буквално теглото си в злато и за хората са били жизненоважни за оцеляването. Използването на основни минерали във вашите домашно приготвени топчета е основен аспект за улавянето на по-голямо количество шарани.


Широкият спектър от минерализирани соли в хималайската каменна сол я прави далеч по-добра на вкус и хранителни въздействия, сравнена с обикновената натриево-хлоридна готварска сол. Морската сол, определено дава страхотен ефект върху ефективността на вашата захранка и стръв.

Топчетата трябва да имат способността да абсорбират водата много бързо, тъй като хидратацията е от жизненоважно значение за здравето на шарана, така и за максимално разпръскване на разтворими и други вещества от вашите топчета. Яйчните примамки, независимо дали свързващият агент са яйца, яйчен прах или яйчен албумин, сериозно се влиаят от съдържанието на разтворители и соли.

При запечатани топчета с яйца, съдържащи разтворители като алкохол, пропиленгликол, глицерол, както и солени вещества, дрожди, рибни протеини и други е доказано че ефективността на стръвта се ограничава. Ако се откъснете от старомодният начин на използване на яйца, в приготвянето на домашни топчета, ще откриете един нов свят на изненадващи резултати. Вместо яйца, помислете за млечен албумин или глутени, алгинати, желатини и други, в комбинация със соли, вашите топчета ще станат магнит за шараните.


Основните минерали открити в шарана, на база научни изследвания са натриев хлорид (натрий и хлор), фосфор и калций, липсата на които води до дефицит при шараните.

Други налични вещества са магнезий и цинк, но се предполага че има и селен, манган, кобалтова сяра, йод, хром. Много от тях помагат за възстановяването на производството на нови клетки и възстановяване на увредените тъкани по тялото. Цинкът помага при храносмилането, а магнезият има роля като ензимен фактор.

Рибите абсорбират калций от водата около тях и рядко имат недостиг на този важен минерал, но скоростта с която той се задържа от организма се влияе от фосфора, т.е. увеличаване на дозите на фосфор, повишава задържането на калций в организма. Съотношението на калций и фосфор е едно към четири. В храните на растителна основа липсва калций, но пък са богати на фосфор, но в трудно смилаема форма, при животинските източници на фосфор, той се усвоява много по-добре. Соевото брашно има около 40% съдържание на фосфор, а най-често използваната фосфорна добавка е дикалциевият фосфат CaHPO4.2H20 с около 80% съдържание на фосфор . 


Калият се съдържа в голяма част от селскостопанските храни за свине,говеда и коне и може да се осигури чрез калиев хлорид (калиев карбонат).

Желязото се доставя чрез кръвни храни, черупчести и ракообразни храни, получени от стриди и скариди, скариди и крил, мед в стриди, раци и омар; Калий се съдържа в миди, а йод, фосфор и селен в морските храни като цяло.

Захарната Меласата е богата на минерали и шарански атрактор и е с високо съдържание на калиеви и хлоридни соли, които са калорична бомба и мощен активатор на захранката ви. меласа с ниско съдържание на захар е по-неефективна.

Използването на меласа като слепващ агент, вместо яйца, за студените месеци е един страхотен трик за подобряване на вашата стръв. При ниски температури, плътността на водата е много по-различна от топлата вода и е от първостепенно значение, примамките ви да са възможно най-атрактивни и разтворими, това се постика с използването на черна меласа. 


Смесването на черна меласа с мед и Minamino и разтворима мая е една много ефективна течна основа за начинаещи, като концентрацията на 1% бетаин от меласата, води до значителна разлика в реакцията на храненето.

Солите са е един невероятен атрактор за шараните. Не случайно една японска компания е тествала ефективноста на солите в различни разтвори на аминокиселини. Ефекта на използваните соли Пролин и Таурин са много добри и не случайно няколко международни компании използващи тези компоненти, продължават да бъдат номер едно в производството на топчета.

Минералните соли подпомагат храносмилателните бактерии в разграждането на храната. Когато шаранът яде много разстителни плевели, се губи огромна енергия, тъй като чревните бактериални ензими преработват целулозата в захари и добавянето на захари в храната под формата на меласа е един огромен плюс. При затопляне на водата, храната богата на меласа става активно ферментираща и има висока ефективност в гъста и оцветена вода.


Източниците на соли са изключително разнообразни, предлагайки изключително много ползи за стимулиране на храненето, включително и аминокиселини под формата на соли, като глутамат или в изкуствен вариант  мононатриев глутамат. 

Екстрактите от дрожди Belachan, CC Moore Feedstim XP в течна и прахообразна форма, са други източници на соли, както и скарида, крил, раци, калмар, риба и много други морски източници.


Животните имат вградена памет за откриване на сол и запомняне на нейният източник, като те имат определен апетит към солта, различен от апетита към всеки друг минерал.

Изсушените и смлени водорасли, под формата на прах или гранули са отличен източник на вкусни аминокиселини, богати на желязо и осигуряват важни диетични фибри, подпомагащи перисталтиката. Морските водорасли са мощен стимулатор и подобрител на вкуса.

Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.



Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Статията достига до вас, благодарение на https://baitbigfish.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар