вторник, 5 декември 2023 г.

Тайната на домашно приготвените протеинови топчета - Рецепта за успех

  #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BOILIES #YANIMARCARP

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Младите шаранджии, често започват риболовните си приключения с улавянето на малки риби, но всички в крайна сметка желаят и преследват трофейните екземпляри. Често се харчат твърде много пари за топчета и захранки, които често са по-малко ефективни от по-певтирни и прости такива. Шаранът може да бъде уловен на различни видове примамки и повечето от тях, може да си направите сами в домашни условия.

Домашно приготвените топчета са по-евтини, високоефективни и може да ги нагласите според нуждите на вашият риболов. Съставките са лесно достъпни и чрез усъвършенстване на вашата рецепта, ще придобиете ценни знания за шаранджийският риболов във вашият регион, както и информация за хранителните навици на шараните през съответните сезони.

Какви са ползите от домашно приготвените топчета?

На първо място, когато приготвяте домашни топчета, знаете добре използваните компоненти и няма шанс да се нарани някоя риба, от различни странни химикали, които ще се разпространят във водата.Не всички примамки са лоши, доста от тях съдържат качествени съставки, които са безопасни както за рибите, така и за флората и фауната. Маркетинга на големите производители работи по безупречен начин и тук е възможно, шаранджията да се окаже в ситуация претрупан с различни топчета за стръв, за която се говори че обещава най-добрият резултат.

Второто нещо е цената. Висококачествените топчета не са евтини, спрямо тези направени в домашни условия. Винаги има възможност да закупите различни видове атрактанти и добавки и да ги добавите към вашата рецепта, за някой рецепти даже не е необходимо да ходите до шаранджийски магазин, тъй като всички съставки може да намерите в близкият супермаркет. 

Не на последно място е трупането на знание и опит. Трофейните риби обичат малки примамки, като съотношението на протеини и аромати трябва да варира според сезона.

Всяко място за риболов е различно, някой места се загряват по-бързо от слънцето и рибите стават по-рано активни, на други места шаранът предпочита определени примамки. 

Чрез приготвянето на домашни топчета, ще натрупате ценен опит и ще може да настроите вашата рецепта, спрямо изискваният на шарана.


Моите две домашни рецепти за топчета за шаран...

Бойлитата са много ефективни и са предпочитан метод на ловене от рибарите. те могат да варират по цвят, аромат, текстура и вкус , така че има безкрайни възможности за различните ситуации.

За да приготвите тези рецепти, ще са ви необходими няколко компонента, които може да си набавите от шаранджийските магазини и супермаркета наблизо.

Двете рецепти, които ще опиша са прости, едната със специализирани съставки, а другата със човешка храна.

Голямо разноо бразие , може да намерите в онлайн магазин - https://yanimar-carp.com/food-carp-fishing


РЕЦЕПТА 1 за домашно приготвени топчета

Съставки: базов микс на прах, аромат (всеки аромат като ягода или подобен, който предпочитате) , основен активатор, подсладител (по избор) , оцветител и яйца.

Приготвяне: 

Смесете течните съставки едно яйце, 2,5 ml активатор, 7,5 ml вкус, 1ml подсладител и една супена лъжица оцветител

Добавете три чаши прах от базовият микс и оформете тесто, чрез месене 

Оформете топки с желаният размер, сложете ги във вряща вода и варете 2 минути, след което ги оставете за 24 часа на въздух.

РЕЦЕПТА 2 за домашно приготвени топчета

Съставки: Обикновено или соево брашно, хлебни трохи, мляко на прах, грис, спанак, консерва от риба тон в саламура, рибен сос и яйца.

Приготвяне: 

Добавете две чаши брашно в голяма купа

Добавете две чаши хлебни трохи

Добавете 1/3 чаша мляко на прах и 1/3  чаша грис и разбъркайте

Добавете една чаша наразан спанак

Добавете риба тон и супена лъжица рибен сос

Смесете всичко, разбъркайте и добавете две яйца и разбъркайте много добре

Използвайте ръцете си за да направите голяма топка тесто, която трябва да не се разпада

Покрийте купата и оставете на хладно и сухо място да преседи за 2 3 часа

Поставете тестото отново в купата и добавете лъжичка чесън на прах и чаша царевично брашно

Омесете добре тестото за няколко минути

Оформете топките и ги варете във вряща вода за 2 минути и ги оставете на въздух да изсъхнат за 24 часа, като може да са наредени върху хавлия

Може да ги замразите и съхранявяате до шест месеца.



Статията достига до вас, благодарение на https://www.slo-fishing.si/ , ако ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар