събота, 25 ноември 2023 г.

Как влияе PH на водата, върху вашият риболов?

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP 

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Често пренебрегван и рядко наблюдаван като параметър - PH на водата, а всъщност има огромно влияние върху динамиката и производителността на целият ви риболов.

PH означава потенциален водород, като обикновено повечето риби харесват PH на водата в диапазона 6,5 - 8 пункта.

Териториите с варовикови почви, често са райони с твърда вода, благодарение на алкалните почви, които филтрират и калцират водата, поради този факт достигаме до извода че водата е по-алкална.  

Киселата вода, обикновено се намира в райони с торфена почва, като добър знак за кисела PH на водата е водният мъх, който се развива в такива води.

Скалата на PH на водата е от 1 до 14, като 1 е киселинна, 14 е алкална, а 7 е неутрална. Кръвта на рибите е 7,4 , така че идеалното PH на водоема ви, за успешен риболов е 7,4. Повечето риби понасят PH от 6,5 до 9, но ако водата падне под 5 PH, рибата със сигурност ще умре.
киселата вода има отрицателен ефект, върху репродуктивната скорост на аеробните бактерии. Nitrosomunas и Nitrobacter са двете аеробни бактерии от които се нуждаем, за да превърнем амоняка в нитрит и после в нитрат, което е ключово за органичното смилане на отпадъчните материали във водата.


Ако скоростта на размножаването на бактерии е намалена, това ще има ефект върху рециклирането на органичната материя, като рибни отпадъци, падащи листа, тиня и храна за риби. Създаването на здравословна среда за процъфтяването на бактериите, ще направи процеса на органично разграждане доста по-ефективен и следователно бързо ще се превръщат отпадъчните материали в нитрати, които зараждат процъфтяваща хранителна верига от планктон и началото на плодородна екосистема.


Киселата вода разтваря следи от метали във водата, които стават токсични за безгръбначните животни и увреждат хрилете на рибата. Дразненето на хрилете, може да доведе до удебеляване на клетъчната стена на ламелите , което ще намали ефективността на дифундирането на кислород в кръвта, причинявайки стрес и не активност на рибата. 

Много често промяната на PH става в рамките на 24 часов цикъл, свързан с фотосинтезата на растенията, това се нарича PH пулс. 

Киселинността на водоема, може да спадне рязко при един силен дъжд или след силен вятър и доста паднали листа, плодове, борови иглички и други.


Храна богата на калциев карбонат ще помогне за неутрализирането на PH на водата и ще създаде среда приятна за развиване на бактерии. Все пак трябва да помислите дали това е правилната тактика за вашият риболов и да го прилагате в точното време ( есен и зима). Тогава бактериалната активност е ниска.

Обръщайте специално внимание на южни и западни брегове, където дърветата блокират слънчевата светлина и падат множество листа във водата. Със увеличаване на светлината през деня, в тези места се стимулира естественото органично храносмилане и пълният азотен цикъл .



Статията достига до вас, благодарение на https://www.bpmilling.co.uk/ и https://aquaplancton.co.uk/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар