събота, 4 ноември 2023 г.

Какво виждат шараните?

  #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BESTOFANGLING

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Ако имате желание да станете добър шаранджия, който постоянно хваща шарани, трябва напълно да разберете начина на живот и хранене на шарана, неговите навици и предпочитания.

Опитните шаранджии разчитат не само на добри монтажи, добра стръв и захранка, но отделят достатъчно време за изследване на навиците на шарана.

В тази публикация, ще се потопя в това как и какво вижда шарана, както и как основно намира храна.


Шаранът има добре развито и цветно зрение. Основно се храни на дъното, благодарение на обърнатата надолу уста. С помощта на очите си те се предпазват от различни хищници, успяват да намират храна и избягват шумни рибари. 

Когато водата е мътна или тинеста, проникването на светлина от повърхността е силно намалено и рибата трудно вижда с очите си на големи разстояния под водата. Водата след проливни дъждове, обикновено остава мътна , тъй като доста тиня се отмива във нея. Шаранът често пресява тинята в търсене на храна, което допълнително размътва водата.

В ярки слънчеви дни или чиста вода, шаранът няма да има проблеми с намирането на храна, тъй като вижда добре, но ако плува в дълбоки води определено зрението му намалява.


Тъй като очите на шаранът са отстрани на главата, той има много широк зрителен ъгъл, но също така се образува и малко сляпо петно, което се намира близо до двете страни на тялото, точно зад него.

Въпреки че имат малко сляпо петно, те имат големи области на монокулярно зрение, което им помага да да виждат резки движения отстрани без да могат да ги фокусират. Това тяхно умение им спомага да се предпазват от приближаващи опасности попаднали в сляпото им петно.


Тъй като очите на шарана са отстрани, близо до върха на главата, те са много подходящи за виждане на обекти на близка дистанция, но не успяват да преценят колко е разстоянието, за което шаранът използва друго свое сетиво.

Шаранът вижда много добре в тъмното, по-добре от нас и обикновено е най-активен вечер. За да си обясните това, трябва да сте запознати как работят очите ви. като хора ние имаме три конусовидни клетки, които регистрират различни цветови нюанси и ни помагат да виждаме. 

Шаранът има четири конусовидни клетки, които му позволяват да вижда червена, зелена, синя и ултравиолетова светлина. фактът че шарана може да вижда по-широк спектър от светлината, му позволява да вижда в тъмна и мътна вода.

Водата абсорбира различни цветове светлина с различна скорост и зрението на шарана е настроено да вижда по-добре светлина в синият край на спектъра, което спомага също за виждането през ноща.


Въпреки че шаранът, често използва очите си за намиране на храна, това определено не е основният и най-ефективният начин, той използва своето обоняние, зрение и обонятелна система, която им позволява да усещат всички разтворени вещества във водата.

Шаранът използва следните методи за набавяне на храна :

- Двете мрени стърчат отстрани на устата с две по-малки мрени над устата, те се използват за откриване на храна на дъното на водоема. Тези мрени имат вкусови рецептори, които бързо откриват дали предмета е годен за консумация.

-Устата на шарана има отлично усещане за вкус, в нея има клетки чувствителни към химикали, които определят дали дадено вещество е годно за консумация, всъщност 97% от веществата се изхвърлят от устата на шарана като негодни!

- Гръдните и тазови перки са покрити с вкусови рецептори , които спомагат за намирането на храната.

-Очите са силно развити и успяват да доловят ярките примамки на далечно разстояние.

-Обонятелната система позволява на шаранът да усеща разтворените вещества във водата като соли, захари, протеини в храната и стръвта, което е причина да се появи шаранът на вашето петно.


Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

Статията достига до вас, благодарение на - https://bestofangling.com/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

1 коментар: