събота, 11 ноември 2023 г.

Улов на шаран през късна есен

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #CARPTODAY.RU

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Както всички знаят, най-активната фаза на риболов на шаран е през лятото. Рибата е активна и с доста висок метаболизъм, времето е страхотно. С настъпване на студеното време, ентусиазма на повечето шаранджии намалява, не само поради лошите атмосферни условия, но и поради слабата активност на шараните. Всъщност повечето шарани ще продължат да се хранят, но с по-малко количество.


Ако шаранът е все още активен, било то и малко, какви са стратегиите и тактиките, за да ловим успешно шарани? Трябва да преосмислите цялостната си концепция на хранене!

Използвайте PVA торбички.

Използването на PVA торбички е един много ефективен метод за използване през цялата година. малка, средна или голяма торба със стръв вътре е отлична тактика за риболов и в най-студените води. Предимството на торбичките е точното и прецизно подаване на храна, гарантиращо ще винаги ще имаме храна около куката. Резултатите при този метод на захранване са почти моментални, ако нямате удари то не сте на правилното място. Хубаво е да се презамята на всеки  час или два.


Използвайте малки частици.

Просто е - колкото по-малко ядете, толкова по-бързо и лесно усвоявате. температурата на водата влияе основно на храносмилателните ензими в червата на шаранът и при студена вода се забавя процеса на храносмилане. използването на малки бойли 10-15 мм, като някой могат да бъдат натрошени или нарязани, в комбинация с пелети 2-4 мм ще бъде една страхотна тактика за късна есен. 


Използвайте бързо разтворими пелети.

Въпреки промените във времето, шаранът все още ще реагира на хранителни сигнали. Използването на захранка, която бързо се разгражда във водата е един отличен начин да подадете сигнал към рибата. Използвайте по-светли пелети с малко мазнини, колкото по-тъмни са пелетите, толкова по-високо е съдържанието им на мазнини, което ги прави по-бавно разтворими.


Не пренебрегвайте захранки тип метод фидер

Използване на дребни частици увеличава сигнала за храна, а фидер храните ще се утаят на дъното и ще образуват тънък килим от ароматен прах. Шаранът няма да има какво да яде, но ще патрулира около петното в търсене на храна, привлечен от хранителният сигнал. 

Стръв и храна , работеща добре в студена вода.

Пелети CC Moore

Бойли CC MOORE с високо разграждане в студена вода

Бойли NASH с високо визуално открояване

течна добавка NASH с повишено действие в студена вода

Балансирана стръв- тайното оръжие в студена вода


Използвайте единични pop up

Тази тактика понякога е изключително успешна. Ярко малко pop up или критично балансирана стръв със силен аромат понякога провокира рибата да кълве без допълнителна нужда от храна. Тази тактика е подходяща за студена вода или при висока преса, където рибите свикват с опасностите.


Wafters или критично балансирана стръв за студена вода

балансирани дъмбели

Orange Snake бойли

Дъмбели сладка царевица

Pop Up банан и ананас

Храним по малко и често

Ако хванете риба, не се страхувайте да храните, но не прекалявайте с храната , за да не прехраните рибата на петното си. Разпръснете храната си на по-голям периметър, противно на схващането за концентрирано петно, ако вече сте опитали и не е дало ефект.


Добавете животински компонент

Червеят е една от най-добрите примамки, през зимният период, като може да се използва и като стръв и като захранка.

Добра течност е и Carp 22 Bloodworm , който е на основата на кръвен червей и е идеален за накисване на захранката ви.


Ако статията ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.

Статията достига до вас, благодарение на https://carptoday.ru/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар