неделя, 5 май 2024 г.

Време е за химия и главоболия

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #WAFTERS #BOILIES 

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

В тази статия ще разберете за тъмният свят за химичният свят на стръвта, което е един доста сложен процес.Въпреки това е важно да се разберат основите на химията на стръвта, за да разберете как стръвта привлича шараните.

Вашият избор на атрактори за използване във варена стръв е много важен. Някой атрактори могат да издържат няколко сезона, ако се съхраняват правилно, докато други могат да разботят правилно за кратък период от време.



Важно е да разберете че стръвта е храна! Тя има силна привлекателност с ниска хранителна стойност, за краткосрочен отговор на дългосрочни решения, а именно създаване на примамка с ниско ниво на вкус. Двата естествени атрактора на снимката са сред най-добрите, тъй като те допринасят за цялостната привлекателност на вашата стръв, като и двата атрактора взаимодействат с водата.


Водата е навсякъде; приемаме го за даденост. И все пак това е странно и необичайно вещество с много объркващи уникални свойства, които са жизненоважни за живота на Земята. Как и защо една проста водна молекула, съставена от два водородни атома и един кислороден атом, се държи по начина, по който се държи и как поддържа живота? Всички ние приемаме за даденост най-познатите свойства на водата, а именно, че тя е безцветна, без вкус и мирис, и че лесно образува разтвори с някои течности и твърди вещества, но колко всъщност разбираме за природата на водата. В крайна сметка водата е част от всеки жив организъм на планетата. 


Полярността на водата й позволява да се свързва с други молекули, като мастни киселини, аминокиселини, прости соли и други вещества, и това е мястото, където риболовът на шаран идва. Водните молекули образуват връзки с тези вещества и въпреки че тези връзки може да са слаби те водят до много други уникални свойства. Не на последно място е способността им да предават „съобщения“ чрез заобикалящата ги вода. 

Ето добър пример за реакция на съставка на стръвта с вода. Може да сте чували или не за бетаин, но той е един от най-добрите атрактори на планетата. Опитайте сами този експеримент. Вземете 5g лъжица бетаин; добавете го към 25 мл чешмяна вода и разбъркайте. Разтваря се почти моментално. (Ще трябва да повярвате на думата ми!) 

Бетаинът може да се използва и като покритие за стръв. Просто потопете стръвта във вана с бетаин, преди да изхвърлите. На дъното на езерото кристалите ще се разтворят почти веднага, създавайки мощен местен източник на привличане точно върху стръвта. 

Кристалите бетаин също ще се разтворят, когато бъдат подложени на лека топлина. Можете да използвате този принцип във ваша полза. Разпръснете бетаин върху охлаждащите се примамки, които току-що са  варени. 

Водата има много уникални взаимодействия със соли, липиди, протеини и нуклеинови киселини. Хидрофилните или водолюбивите молекули са вещества, които се разтварят лесно във вода. Те са съставени от йони, които привличат водни молекули, които обграждат всеки йон и го пренасят в разтвор. Те са привлечени от положителния или отрицателния заряд на всеки йон и техните молекули образуват водородни връзки със заобикалящите ги водни молекули. 

Водородните връзки могат да се образуват и между протеини и липиди, докато много вещества се разтварят във вода. Техните молекули се отделят една от друга, заобикаляйки се от водни молекули. Когато дадено вещество се разтвори в течност, сместа се нарича разтвор. Обща характеристика на всички най-ефективни атрактори и ароматизатори е, че те също могат да образуват разтвор с вода поради полярните си връзки, какъвто е случаят с бетаина. Веществата, които отделят водородни йони в разтвор, се наричат ​​киселини. Много от тях са слаби и се дисоциират, за да дадат водороден йон в разтвор. 

Карбоксилната група от киселини като N-бутирова киселина е доста важна от гледна точка на шаранджиите, тъй като те са много ефективни атракциони за шаран. N-Бутировата киселина е пример за киселина от карбоксилната група и затова се нарича карбоксилна киселина. Валериановата киселина е друга, както и оцетът. Тези киселини имат стойности на pH между ph 2,0 и pH 4,0. Лимоновият сок е с pH 2,0. N-маслената киселина например мирише силно на сирене; наистина, това е основната съставка във всички търговски вкусове на сирене. Това обяснява защо повечето аромати на сирене са ефективни в стръвта за шаран. 

Съобщенията могат да бъдат предадени през средата на водата по протежение на положително заредените атоми и шараните намират храната си (частично) чрез откриване на тези съобщения. Това е така, защото тяхната естествена храна, главно безгръбначни, малки риби, миди, раци и т.н., всички излъчват химически сигнали, които шаранът може да открие чрез локални промени в химическия състав на заобикалящата езерна вода. 

 От първия ден от живота си сетивата на шарана са настроени да откриват наличието на храна, използвайки своите обонятелни сетивни органи. Те могат да бъдат намерени на главата, а най-очевидните сетивни органи са барбулите. Обонятелните отвори, разположени точно над и пред очите, непрекъснато пропускат вода през рецепторните мембрани и съобщенията, открити от тях, показват наличието на храна. Мислете за тях като за послания за храна, които казват силно и ясно „Ето я храната“. Те се изпращат от стръвта и се приемат от шарана през езерната вода. Тези хранителни послания идват под формата на така наречените „свободни“ аминокиселини. Шаранът свързва свободните аминокиселини с храната, тъй като те са страничен продукт от дишането, отделянето и други ежедневни дейности, които се излъчват от живи организми под водата. 

Киселините във водата се разделят на йони, а положителният йон е водород. Това е мястото, където pH (положителен водород) влиза в действие. pH е мярка за киселинност и алкалност. Работи по скала от 0 до 14. От 0-7 е киселинна, от 7-14 е основна (алкална). Твърди се, че водата е кисела (между pH 0 и pH 7) или алкална (pH 7 – pH 14). pH 7,0 е неутрално (т.е. нито киселинно, нито алкално). Водата обаче не може да съществува в неутрално състояние извън лаборатория, така че цялата езерна или речна вода ще бъде кисела или алкална в по-голяма или по-малка степен. Колкото по-ниско е pH, толкова по-киселинен е; колкото по-високо е рН, толкова по-алкално е то. 

Скалата на pH е логаритмична, което означава например, че pH 5 е десет пъти по-киселинно от pH 6. Диапазонът на pH, който представлява интерес за риболовците, е между pH 6,8 и pH 7,5, тъй като обикновено се смята, че шаранът се чувства най-удобно в рамките този диапазон. Това обаче не означава, че те не могат да понасят и да оцелеят при стойности както по-високи, така и по-ниски от диапазона, споменат по-горе, и всъщност шаранът е толерантен към големи колебания в pH. Повечето от най-добрите води за шаран обаче са леко алкални с pH около 7,5. Киселинните води обикновено са по-малко продуктивни от алкалните, но водите между диапазоните на pH 6,8 – pH 7,5 ще бъдат много сходни, що се отнася до наличността на храна. 

Харесва ми да използвам естественото привличане в стръвта си, като използвам хранителни течности, в които определено количество протеин е хидролизиран. Това могат да бъдат морски екстракти или всяко хранително съединение, където част от протеиновото съдържание е частично предварително усвоено (обработено с ензими) с помощта на процес, наречен хидролиза. Тези протеини са ключът към "активните" примамки, тъй като са химически обработени до определена степен, която освобождава ограничено количество предварително усвоен протеин.

Ензимите за смилане на протеини се използват по време на процеса за разграждане на сложни протеини в по-смилаеми пакети от хранителни протеини. Ензимите действат върху веригите на протеина, като правят повече от протеина достъпен като храна. Тези ензими имат специфични pH и температурни тригери, извън които просто няма да работят. В последно време обаче стана възможно да се получат третирани с ензими протеини, които ясно премахват цялата тази несигурност, тъй като се произвеждат при най-строгите лабораторни условия. Тези предварително смлени протеини са известни като хидролизирани протеини и се образуват чрез процес, наречен хидролиза. ( Между другото, ако видите думата Hydro на етикета, това означава, че протеиновото съдържание е обработено, за да направи аминокиселините по-достъпни. )

Така обработените съединения се разграждат на по-прости, по-смилаеми крайни продукти, които могат лесно да бъдат открити чрез обонянието на шарана. Обработеното с ензим рибено брашно CPSP90 от Feed Stimulants е перфектен пример за модерно предварително усвоено рибно брашно и е основен компонент на почти всяка стръв, която правя. Шаранът се привлича към стръвта чрез местната промяна на рН, така че когато изяде стръвта, нейната предварително смляна природа позволява бързо и ефективно усвояване на хранителните вещества. Шаранът скоро разпознава това като положителен фактор и се хваща на стръвта с удоволствие. Всички тези хранителни течности са отлични в стръвта, тъй като всички изпращат съобщението „Това е храна“ 

Въпреки че хидролизирани риба, мляко и други протеини съществуват от известно време, те стават все по-рафинирани и по-голяма част от протеина вече може да бъде предоставена на шарана като храна. Това може да има само положителен ефект върху шараните, тъй като те ще се възползват от по-лесно смилаемия източник на храна, който представляват тези примамки.

Когато оценявате вкуса, ще трябва да знаете нивото му на киселинност. Това се изразява като цифра на pH скалата. Това означава положителен Н водород и показва киселинния или алкалния характер на веществото. Трябва да търсите аромат с pH около pH4.0 - pH5.0 и аромати, които са издържали изпитанието на времето благодарение на киселинното си pH, включват кленов, кленов крем, ягодов крем, ананас, калмари и смеси като калмари и вкус на октопод. Тези два течни вкуса от Quality Baits формират основата на Hutchy's Sense Appeals и се характеризират с рН от около 4.0, идеално за създаване на стръв за шаран.

Това е всичко, което е останало в бутилка от оригиналния Richworth Tutti. По онова време това беше един от най-ефективните аромати и всяка капка от останалия ми аромат е като златен прашец за мен. Между другото, реномираните фирми за стръв винаги ще предоставят, когато бъдат попитани, pH стойностите на техните аромати.

Има изключения от това правило за киселинно привличане и макар да не съм убеден, че алкалните течности са толкова ефективни, колкото киселинните - тоест те имат pH над неутралното - няма как да избягаме от факта, че някои аромати на Monster Crab са опустошителни ефективен. Тази версия има рН 9,1, така че е алкална.

Естествените и изкуствените атрактори действат, за да привличат рибата в района, да я задържат там и накрая да им позволят да изберат стръвта ви. За целта трябва да изградим базова смес, която е не само привлекателна, но и питателна. Ние също трябва да създадем стръв, която ще насърчи шарана да проучва съобщенията на храната на първо място и ние използваме лимонена киселина, за да създадем точно такъв тригер за разследване. Това е силно стимулираща добавка за шаран, която подобрява всички използвани плодови съставки. Важното е, че прави стръвта по-кисела, което от своя страна я кара да се откроява във водата от околната среда.

Ето една рецепта за много добра стръв. По принцип това е смес от храна за птици и рибно брашно с HNV, която се оказа много продуктивна за мен (обърнете внимание на мащаба!).


300g LT94


150гр Ред Фактор


130g CLO


100 г соево брашно


100 г грис


85g CPSP90 предварително усвоено рибно брашно


85 г мляко на прах


25g Robin Red     


25 г пшеничен зародиш


1 g лимонена киселина


25 ml Liquid Plankton Hydro (Calanus)


10 мл чисто масло от шотландска сьомга

Добре, това изглежда доста сложно и е! Но честно казано, няма нужда да прекалявате, когато създавате прилична базова смес. Можете да направите напълно прилична стръв, като използвате само четири съставки, а именно Nectarblend, Robin Green, Haith's Fishmeal и суроватъчен протеин, а в следващия си блог ще разгледам привличащата страна на стръвта малко по-подробно.

Статията достига до вас, благодарение на https://haiths.com/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар