четвъртък, 8 август 2024 г.

След 10 години . 36 часов риболов на яз.Ботево.

 От яз. Ботево и още два водоема ( яз. Николаевка и яз. Засмяново ) се зароди любовта ми към риболовът. Време в което с червеи извадени от градината,  5 метров телескоп с плувка  и позволението на баща ми да взема жигулито за един ден,  покрай многото извадени каракуди и червеноперки хванах и първият си шаран.  И така се започна. Бавно се развивах , а през това време бавно тия водоеми западаха.  Последното ми посещение там беше преди около 10 години.

След разочарованието от състоянието на любимият яз.Бозвелийско и информацията,   че на Ботево се работи здраво реших да го посетя. Бях се насочил към сектор 9 или 10 , но след разговор по телефона със собственика Галин реших да заема последният ( за сега) сектор пред 5то бунгало. 

Пристигнах в 5.30 и се наложи да събудя пазачите ( посетители се приемат след 6) и след кратък разговор ме отведоха до мястото. Абсолютна красота.

Изкосена зелена трева която се полива, чистота и прекрасно оформен сектор за риболов но за това по късно.

Бавно и спокойно подредих нещата и след едночасова работа с маркера дойде време за монтажите 


Дистанция от около 70 м. ,дълбочина метър и десет, 15 средни спомба ( нарязъни бързи T-baits Red storm,  бавни цели, рибни пилети, тигров фъстък и коноп) и реших да стартирам с един вафтър в петното , един поп-ъп далече пред него и hook bait с паста в ляво . След няколко прехвърляния на поп-ъпа и вафтера извадих и първите си две риби като и двете бяха в петното.

Поставих и трите въдици там на различен цвят вафтъри и нещата започнаха да се получават . Изкарах 3 бързи риби на една и съща въдица като своевременно вкарвах по 3 спомба.

И това продължи до обяд , когато при следващото захранване от 15 ракети нещата станаха сериозни . Нямаше време за нищо . Вадиш,  зареждаш , 2-3 спомба и нов удар . Имаше и моменти , още с нагласяне на оптегача и рибата взема . Изкарах едната въдица , просто не можех да се оправя с три .
С две успявах да смогна , че и цигара да запаля.  Започнах и да изтървам риби,  нормална ситуация когато въртиш 5-6 едни и същи монтажа и нямаш време да проверяваш нов монтаж и да подрязваш вафтъри , куките се затъпяват. Това отне време  и риболовът ми се разпокъса. Признавам , не бях достатъчно подготвен. И тогава ме заваля дъжд  и за капак  загубих и двете си линии . Оставени на клипс за пестене на време , при риби 4-5 кила не вярвах , че може да се случи но се случи , една след друга . Дъжда вкара кислород и ударите почваха директно с развиване на аванс. 
И нов ужас , нямам шок лидер . Ами като няма
Това е избора , дори и в 15 либров вариант.
Нещата потръгнаха пак малко по малко и благодарение на приятеля Мирко който  дойде да ме види за малко имам снимки с няколко рибки


Мирко си тръгна, и аз започнах да се подготвям за вечерта . След вечерното хранене с двадесетина спомба реших да заложа на дънна презентация за през нощта за по голямо спокойствие но и това не се случи . Последваха няколко удара и всичките изтървани  последната риба успях да я видя- амур . Куките с които ловях PB Jungle не вършеха работа.  След смяна с Korda Kamakura  на едната въдица и два амура един след друг в мрака  беше време за почивка.  Изкарах въдиците . Чувствах се смазан . Сам човек не е работа тук.
Събудих се рано в 5.30  , и след сутрешното кафе и нужди преди да започна на ново реших да поразгледам и другите сектори клиповете в края на писането, време беше риболовът да почне на ново. Пазачът ми каза , че тук рибите били мързеливи , риболов имало след 11 часа . Да ,ама не . При липсата на риболовци и гладна риба след първите няколко спомба и риболовът започна . До 9 часа имах извадени 7 риби от които успях да снимам две 


И тогава се случи най лошото . За всяко едно вадене на риба трябваше да се влиза 2-3 метра във водата. Абсолютна тиня , с кроксовете няма шанс да излезеш , през повечето време влизах бос . След изваждането на толкова много риби това направи много ями във водата пред сектора и при последното кепване и опит да изляза от тинята счупих едното рамо на кепа за да не падна. Загубих време в което извадих втората въдица и се опитах да оправя нещата и след като не се получи се обадих на собственика.  След десетина минути ми донесоха кеп.
Риболовът започна на ново , с пълна сила . До такава степен че в един момент ти се приизква да почнеш да ги изтръскваш от кепа, един и същ калибър риби.
Реших да променя тактиката. Оставих само една въдица на Red Storm hard hook bites без пва пратена на майната си и си дадох заслужена почивка


Време беше да оправям багажа . След няма и половин час  извадих и последната за излета риба . Не беше това за което бях хвърлил , но пък даде страшен бой и беше най-голямата за излета ( 7-8 кила) си я снимах с кеф.

Равносметката- множество извадени риби , всички от един калибър 4-5 килограма. Страхотно място като условие за риболов. 
Абсолютна чистота , не може и един фас да намериш. Опитах се да го оставя по същият начин , то е грехота. Еко тоалетни  , беседки,  пейки и кофи за боклук , изкосена и зелена трева. Въобще водоем с европейски облик , стопанисване с много мерак . Водоем който набира скорост и за който тепърва ще се говори. 

2 коментара: