неделя, 8 септември 2024 г.

Риболов на шаран през есента

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #WAFTERS #BOILIES #CARPTODAY.RU

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Есента е едно от най-продуктивните и трофейни периоди от годината при риболова на шаран. Рибата усеща приближаването на зимата и започва активно да наддава на тегло.В тази статия ще се опитаме да ви кажем възможно най-ясно на какво трябва да обърнете внимание преди всичко по време на есенния риболов на шаран.

Къде да ловя шаран?

Най-важният въпрос. Променя ли се поведението на рибите в сравнение с лятото? Струва си незабавно да се раздели есента на два етапа: топлият сезон или „индийското лято“ (около средата на септември) и периодът, когато температурата спада, но все още не са настъпили стабилни студове (понякога до края на октомври). Топлата есен много прилича на лятото по своите риболовни техники. Не забравяйте, че температурата на водата се променя много по-бавно от температурата на въздуха. Следователно, когато температурата падне от критичната лятна жега до „удобния септември“, водата ще запази топлината за доста дълго време. 

Ето защо в началото на есента не трябва да пренебрегвате плитките участъци на езерото, особено ако са слабо изложени на вятър. Рибите могат да отидат там, за да се попекат за последно от годината и да се опитат да грабнат последните слънчеви лъчи, особено когато дните стават все по-кратки.

Когато водоемът се охлади, първо ще се охладят горните слоеве на въздуха, така че рибата ще се премести в по-дълбоките зони, тъй като там ще бъде най-топлият слой вода. Освен това, ако в горните слоеве температурата на водата може да бъде 5-6 градуса, тогава на дълбочина тя все още ще остане около 10-12 градуса!Обикновено през есента започва да духа студен северен вятър, чиято температура е много по-ниска от температурата на водата. Това е чудесен момент да се съсредоточите върху онези части от водоема, където вятърът не може да достигне - слабото есенно слънце може да се използва максимално от шарана. Опитайте се да изберете безветрени райони на резервоара или места, които са най-защитени от студения северен вятър. 

Краят на лятото ще бъде белязан от смъртта на подводната растителност, която плавно ще падне на дъното и ще се възприема от шарана като източник на храна. Рибите знаят, че предстои суров зимен сезон, затова се опитват да съберат възможно най-много енергия. Ако видите мехурчета като на снимката, това е сигурен знак за хранене на риба. Шаранът копае релефа на дъното, издигайки мехурчета от освободения въздух нагоре. Ако станете свидетел на такава картина, което се случва доста често, не забравяйте да проучите това място с маркер и да го имате предвид като потенциално обещаващо. 


Отдавна е забелязано, че през нощта през есента рибите стават по-активни. Между другото, на разсъмване можете да видите и рибни люкове. Понякога това се превръща в един от основните фактори за намиране на риба. Е, или поне къде се намира в даден момент от деня. 

Помните ли как през лятото гоним вятъра и търсим риба там, където духа храна? И така, през есента има същите места, само вместо храна, обектите на движение са паднали листа от дървета и други органични вещества. Това са обещаващи места.

В спокойни, слънчеви есенни дни шаранът може да отиде в плитки водни зони и понякога топли, плитки места дават по-добри резултати от дълбоките.Разбира се, всяко езеро е уникално и е много трудно да се определи къде точно може да се намери шаран през различните периоди от годината. Най-добрият начин да намерите риба, и то не само през есента, е да проучите водоема, където ловите. Просто го посещавайте колкото се може по-често, изучавайте, наблюдавайте, интересувайте се от резултатите на другите риболовци и разбирането ще дойде от само себе си!

Да се върнем на темата за бойлите за улов на шаран през есента, то стават и рибните, и плодовите! В началото на есента е по-добре да използвате първите, защото те са най-хранителни и са идеални за активирана риба в навечерието на студеното време. Шаранът ще търси нещо по-задоволително, а рибните бойли са идеални. Monster Crab & Belachan е една от най-универсалните рибни бойли, която може да се използва от всеки, комбинация от калмари и червени боровинки също е подходяща за сезона. Това е по-скоро рибно бойли, но с добавка на плодова есенция. Нека просто кажем - риба и плодова черешка на тортата, която е идвала на помощ неведнъж през есента. Spicy/Squid/Krill е рибено-пикантна бойла с аромат на подправки; тя работи чудесно както самостоятелно, така и в двойка с двете бойли, изброени по-горе. Той ще добави подправки и билки към вашата смес, което понякога показва отлични резултати. 

Като цяло трябва да се опитате да предложите на рибата задоволителна маса за хранене. Освен това количеството стръв може дори да надхвърли някои летни риболовни излети. Шаранът ще се храни активно. Но с настъпването на студеното време си струва да преминете към по-леки плодови рецепти. Техният аромат, текстура и лек (в сравнение с рибата) състав ще бъдат по-добре разпределени и усвоени от шарана. Някои от най-разнообразните и често срещани варианти биха били ананас , слива и мандарина.

Тъй като на дъното се образува все по-леко спускаща се растителност под формата на листа, мъртви водорасли, водни лилии и други „боклуци“, има смисъл да се лови с единични плаващи бойли 12-14 мм в повдигнато представяне (Leashes Spinner Rig , Hinged Stiff Rig или обикновен косъм). 


Има една особеност през есента. Кълването на рибата може да бъде доста капризно, въпреки че шаранът трябва да натрупа калории, най-добрият вариант е да преминете от най-малкото към най-голямото бойли. Опитайте се да храните възможно най-нежно, но прецизно в началото. Ако започнат кълванета, трябва да храните повече. В идеалния случай трябва да хванете риба и да дадете 5-6 ракети след всеки удар. Ако рибата не кълве, тогава е по-добре да не създавате допълнителен шум.

И така, кога трябва да преминете към леки, бързодействащи бойли? Температурата на водата е различна във всеки водоем, така че никой не може да даде точни дати, обикновено това започва от около 10 ноември, когато водата вече е по-студена от 13-15 градуса.При риболов през късната есен е задължително да се използват  примамки с ниско съдържание на масло. По-добре е да оставите рибата и мазните пелети настрана. Бойли с тежки хранителни вещества също трябва да се избират и използват разумно, като се добавят в малки количества. Основното нещо е ниско съдържание на мазнини.Хранителните течности могат да бъдат добър бонус към вашите нискомаслени бойли.  По-добре е да се обърнете за помощ към аминокиселините. Те съдържат комплекс от хранителни вещества и витамини, необходими за поддържане здравето на рибите, както и необходимите задействащи елементи за по-бързо усвояване на храната. Или към естествени екстракти и кюспе, например: Robin RedHot Chilli или Blood Worm. Аминокиселинни комплекси Minamino , Amino Blend 365 и Madstim от Mad Carp...


Ако говорим за по-ранно време, когато водата е все още топла (началото на септември/индийско лято), тогава тук можете да се ръководите от обичайните си летни програми за хранене. Моля, имайте предвид, че най-важният показател е температурата на водата. Полезно е да я държите под око през цялата година. Когато водата стане по-студена, има смисъл да започнете да се насочвате към по-ярки, по-богати и по-плодови рецепти. Течности като Woods Fruits , Juice Strawberry, Tangerineили Mulberry ще се представят добре тук

И така, ранна есен - наблягаме на питателни бойли, с наближаването на студеното време се изместваме в полза на плодовите. Ами пелетите? Да, абсолютно същото. През лятото използваме топчета от мазна риба, а по-близо до зимата преминаваме към по-малко мазни. Как да определим маслеността на пелетите? Колкото по-тъмни са пелетите, толкова повече мазнини съдържат. Колкото по-лек е, толкова по-бързо се разтваря! Това е просто. Това няма да работи с бойли, защото към много бойли се добавят багрила. Но с пелетите всичко е много по-просто. 

Както разбирате, инсталациите и оборудването се разпределят помежду си, независимо от времето на годината. Тъй като те са фокусирани основно върху храненето и представянето на стръвта. Друго нещо е, че когато водата стане по-студена, самият шаран започва да се храни по-малко активно и водата става по-бистра. В този случай трябва да обърнете внимание на дължината на повода , размера на стръвта и камуфлажните свойства на вашата екипировка като цяло.На непознато място, особено през есента, опитайте да започнете сесията с PVA торбички. С тях можете бързо да ловите непознати участъци от водоема, както и да го поставите във вече захранена точка. 

Препоръчваме да държите една или две пръчки наблизо или на място за хранене, а останалите да използвате за търсене на риба с PVA торбички и да се опитате да ловите всеки повече или по-малко обещаващ участък от дъното. Често трофейните екземпляри се държат на разстояние - както от други индивиди, така и от изобилния район на хранене.

Ако в края на есента, когато вече е студено, има ярък слънчев ден и налягането е високо, тогава рибата ще се движи в горните слоеве на водоема, компенсирайки повишеното налягане. Препоръчваме да прочетете защо това се случва в статията за Как влияе атмосферното налягане върху навиците на шарана

За риболов на зиг-риг дръжте на склад дунапрени с черен, жълт, червен цвят, както и допълнителни дипове, за да подобрите тяхната привлекателност. Най-удобно е да използвате спрейове. Сладки аромати като FFEM R-1 (който е специално разработен за студения сезон) или спрей с вкус на шоколад са идеални за студения сезон, препоръчваме ви да прочетете статията Как да уловим повече шарани със Zig Rig

Това е много важно! През есента може да е топло през деня, но фактът, че през нощта температурата пада до нулата, е изключително често срещано явление. За да не се превърне нощта в изпитание за вас, е много важно внимателно да обмислите екипировката си. Добър спален чувал (в идеалния случай многопластов) е задължителен. В нашата практика сме се убедили, че колкото и напреднала да е вашата палатка, в нея пак ще ви е студено. Това е факт. Ето защо е по-добре да не пестите от спален чувал. Спален чувал Fox Flatliner 3 season Bag

Не забравяйте да обърнете внимание на допълнителната изолация. Най-добрият вариант е да закупите термо бельо, ако искате да се чувствате комфортно в студа, тогава носенето на няколко ката бельо е задължително. Първият слой е тънко термо бельо; вторият слой е суичър/изолиращ комплект, третият слой е яке; четвърти слой (по избор) - ветроустойчиво външно яке и панталон. Имайте предвид, че ситуациите са различни и мокрите дрехи през лятото са глупости, но през есента можете да се сблъскате със сериозни проблеми, затова се препоръчва горен слой водоустойчиво и ветроустойчиво яке Nash ZT Polar Quilt Jacket

Не бъдете мързеливи, за да затоплите горещата си храна; по-добре е да си купите добър, мощен газов котлон , за да можете да затоплите чая или кафето си по всяко време в рамките на няколко минути. Газов котлон Fox cookware Heat transfer 3200

Статията достига до вас, благодарение на https://carptoday.ru/, ако ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте. 

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар