събота, 13 януари 2024 г.

Как да хванем повече шарани на Zig-Rig

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #GETTHERODSOUT.CO.UK #ZIGRIG

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Риболовът на зиг е техника, която през последните години набира все по-голяма популярност сред шаранджиите. Този метод включва поставяне на кука със стръв на дълга, тънка линия („зиг риг“) на различни дълбочини във водния стълб, а не на дъното. Идеята е да се имитира поведението на шарана, докато се храни с насекоми и други малки организми близо до повърхността на водата, и да се възползва от естествените им модели на хранене.



За да успеете в зиг риболова, има редица съвети и трикове, които риболовците могат да използват. Те включват използване на правилната стръв и добавки, регулиране на дълбочината на зиг риг, за да съответства на хранителното поведение на шарана, и редовно замятане, за да се намери „зоната на хранене“. Освен това рибарите трябва да обърнат внимание на времето и водните условия, тъй като те могат да окажат значително влияние върху ефективността на техниката.

Разбиране и настройка на зиг ригове



Зиг риболовът е продуктивен и вълнуващ метод за риболов на шаран, който предлага значително предимство на риболовците, които знаят как да го използват. Настройването на зиг риг изисква внимателно обмисляне на различни фактори, включително правилното оборудване, замятане и представяне, примамки и атракция, дълбочина и водни условия, избягване на заплитания и други клопки, ролята на цвета и движението, важността на плаваемостта, избора на дясна линия, разбиране на примамките и размерите на куката, използването на имитации и насекоми, ролята на времето, планирането на сесията, използването на пяна, използването на замъгляване и други тактики, важността на косата и използването на PVA късчета.

Изборът на правилната техника

Когато настройвате Zig rig, важно е да използвате правилните принадлежности. Това включва правилните пръти, макари, основна линия, куки, влакна, щипка за повод, връзка с кука и крайни принадлежности. Размерът на куките и здравината на въдицата трябва да са подходящи за размера на рибата, която целите. За риболов на зиг се препоръчва кука с широка пролука, а връзката на куката трябва да е с малък диаметър и голямо напрежение на скъсване, за да се гарантира, че рибата може да бъде разтоварена безопасно.

Kомплект Korda Adjustable Zig Kit

Изкуството на кастинга и представянето

Кастингът и представянето са от решаващо значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва плувка-маркер, за да определи дълбочината на водата и съответно да регулира регулируемия Zig. Монтажът трябва да се изхвърли на желаното място и влакното трябва да се държи стегнато, за да се осигури добра индикация за кълване. 

Стръв и привличане

Примамките и привличането са от съществено значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва плаваща стръв, като изскачаща стръв или кучешка бисквита, за да гарантира, че стръвта е представена правилно във водния стълб. Стръвта трябва да бъде ароматизирана, за да привлече рибата, а използването на смес от захранка може да помогне за създаване на отговор на хранене.

Mainline Souper Zig Mix 4кг захранка за зиг-риг

Разбиране на дълбочината и водните условия

Разбирането на дълбочината и водните условия е от решаващо значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва плувка-маркер, за да определи дълбочината на водата и съответно да регулира регулируемия Zig. Температурата на водата, бистротата и слоевете също трябва да се имат предвид при настройването на Zig rig.

Избягване на заплитания и други клопки

Заплитанията могат да бъдат значителен проблем при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва ръкав против заплитане, за да предотврати заплитане и да гарантира, че монтажът е поставен правилно във водния стълб. Съоръжението също трябва да бъде настроено, за да се избегне попадането в капан в буренясали зони.

Ролята на цвета и движението

Ролята на цвета и движението е от съществено значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва цветове, които имитират естествената среда и движение, което имитира поведението на хранене на рибата.

Значението на плаваемостта

Плаваемостта е от решаващо значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва монтажна пяна, за да гарантира, че стръвта е поставена правилно във водния стълб. Използването на плаваща стръв като бисквити за кучета също може да помогне за създаване на отговор на хранене.

Избор на правилната линия

Изборът на правилната линия е от решаващо значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва монофилно или флуорокарбоново въже с малък диаметър и голямо напрежение на скъсване, за да гарантира, че рибата може да бъде разтоварена безопасно.

Zig Floater Line PB

Разбиране на стръвта и размерите на куката

Разбирането на примамките и размерите на куките е от съществено значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва кука с широк зев, която е подходяща за размера на рибата, която се цели. Стръвта трябва да е плаваща и ароматизирана, за да привлича рибата.

Mainline Supa Sweet Ziggers

Използването на имитации и насекоми

Използването на имитации и насекоми може да бъде от полза при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва ларви или зиг буболечки, които имитират естествената среда и хранителното поведение на рибата.

Ролята на времето

Ролята на времето е от съществено значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да вземе предвид метеорологичните условия, когато планира сесия и да коригира съответното оборудване.

Планиране на сесии

Планирането на сесията е от решаващо значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да вземе предвид времето от деня, местоположението и поведението на рибата при хранене, когато планира сесия.

Използването на пяна

Използването на пяна е от съществено значение при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва черна или жълта пяна, която е плаваща и ароматизирана, за да привлече рибата.

Плуваща пяна Зиг Риг PB Products Foam Set Zigliners

Използването на облаци и други тактики

Използването на облаци и други тактики може да бъде от полза при настройването на Zig rig. Риболовът трябва да използва капак на кофата, за да създаде зиг облак, който привлича рибата и помага да се прикрие края на такъма.

Усъвършенствани техники за зиг риболов



Зиг риболовът може да бъде изключително продуктивен метод за улов на шаран, но изисква някои усъвършенствани техники, за да извлечете максимума от него. Ето няколко съвета как да изведете своя зиг риболов на следващото ниво:

Сподинг за успех

Сподингът може да бъде предимство, когато става въпрос за зиг риболов. Като нанесете върху горната част на вашия зиг, можете да създадете зона за хранене, която ще привлече шаран към вашата стръв. Това може да бъде особено продуктивно в плитки води, където шараните прекарват много време в горните слоеве.

Използване на правилните аромати

Вкусовете играят решаваща роля за привличането на шаран към вашия зиг. Като използвате правилните аромати, можете да увеличите привлекателността на вашата стръв и да я направите по-привлекателна за шарана. Някои от най-продуктивните вкусове за зиг риболов включват ананас, ягода и тути фрути.

Ролята на цветовете в зиг риболова

Цветовете също могат да бъдат важен фактор, когато става въпрос за зиг риболов. Шаранът е привлечен от ярки цветове, така че използването на ярко оцветени примамки може да бъде предимство. Важно е обаче да съобразите цвета на вашата стръв с условията. В чиста вода естествените цветове като кафяво и зелено могат да бъдат по-ефективни.

Разбиране и използване на Zig Bugs

Зиг буболечките са имитация на ларви, които могат да се използват за добавяне на привлекателност към вашия зиг. Предлагат се в различни цветове и размери и могат да бъдат много ефективен начин за повишаване на привлекателността на вашата стръв. Когато използвате зиг буболечки, важно е да съобразите цвета и размера с условията.

Значението на водните слоеве

Разбирането на водните слоеве е от решаващо значение, когато става въпрос за зиг риболов. Шаранът прекарва много време в горните слоеве на водата, особено в плитки води. Като ловите на правилната дълбочина, можете да увеличите шансовете си за улов на шаран. Също така е важно да обърнете внимание на температурата на водата, тъй като това може да повлияе на дълбочината, на която се храни шаранът.

Използвайки тези усъвършенствани техники, можете да увеличите шансовете си за успех при зиг риболов. Независимо дали ловите шаран в плитка или по-дълбока вода, тези съвети могат да ви помогнат да хванете повече риба.



Какви са препоръчителните куки за Zig Rigs?

Когато става въпрос за избор на куки за Zig Rigs, важно е да изберете кука, която е достатъчно здрава, за да се справи с теглото на рибата, която целите. Куки с размер 8 или 10 най-често се използват за Zig Rigs. Куките с дълги стебла са подходящи за този вид риболов, тъй като осигуряват добро захващане на куката и позволяват лесно закрепване на стръвта.

Куки за риболов FOX Edges Arma Point Zig / Floater

Кои са най-добрите примамки за зиг риболов?

Най-добрите примамки за зиг риболов са тези, които са плаващи и могат лесно да се видят от рибата. Бойли, изскачащи прозорци и зиг бъгове са популярни избори за зиг риболов. Препоръчително е да използвате примамки, които имат силен аромат и вкус, за да привлечете риба към вашия монтаж.

Как мога да настроя моя Zig rig за оптимална производителност?

За да настроите вашия Zig rig за оптимална производителност, се препоръчва да експериментирате с различни дължини на куките и височини на стръвта. Регулирането на дължината на връзката на вашата кука също може да помогне да намерите идеалната дълбочина за вашата стръв. Важно е да сте сигурни, че вашият Zig rig е правилно балансиран, за да сте сигурни, че вашата стръв стои правилно във водата.

Кои са някои ефективни техники за риболов на зиг за сом?

При риболов на сом на зиг се препоръчва използването на по-големи примамки и по-тежки монтажи. Известно е, че сомът се храни на повърхността, така че използването на Zig rig с голяма стръв може да бъде ефективно. Също така е важно да се уверите, че вашият монтаж е достатъчно здрав, за да издържи теглото на рибата, която целите.

Какво представляват Zig Bugs и как се използват при Zig риболов?

Zig Bugs са малки, плаващи топки от пяна, които се използват за създаване на Zig rig. Те се предлагат в различни цветове и размери и могат лесно да се закачат на вашата кука. Zig Bugs са популярни за зиг риболов, тъй като са лесни за използване и могат да се използват в различни риболовни ситуации.

Дали риболовът на зиг през нощта е жизнеспособен вариант за улов на риба?

Зиг риболовът през нощта може да бъде жизнеспособна опция за улов на риба, но е важно да сте сигурни, че ловите в безопасна и добре осветена зона. Използването на ярко оцветени примамки или добавянето на светеща пръчка към вашето оборудване може да ви помогне да привлечете риба към вашата стръв при условия на слаба светлина. Важно е да бъдете търпеливи и постоянни, когато ловите на зиг през нощта, тъй като рибите може да

Статията пристига до вас, благодарение на https://gettherodsout.co.uk/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook


Няма коментари:

Публикуване на коментар