неделя, 14 януари 2024 г.

Кога да ловим на единична стръв?

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #CARPTODAY.RU 

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Статията достига до вас, благодарение на https://carptoday.ru/

Единични примамки ловят шаран по всяко време на годината. Има обаче моменти, когато те са най-ефективни. Първото нещо, за което се сещаме е пролетта, особено в началото на сезона. През март-април студена вода шаранът не се храни много, така че единичните примамки ще са подходящи. 

Единична също се нарича Single (от английски Single - самотен/единичен ). 

Късната есен е друго чудесно време за използване на ярки сингли. Под единични примамки имаме предвид малък Pop-Up 10-12 mm, балансирана бойла (Wafters) до 15 mm или няколко изкуствени царевични зърна. Можете също така да използвате обикновени варени бойли в една версия, ако рибите във вашето езерце реагират добре на тях! 

Идеята е да предложите на преминаващия шаран да не избира нищо друго освен самата стръв. Когато ловите със сингъл, опитайте се да не ловите в средата на храната - стръвта трябва да е разположена в прекрасна изолация, тогава ще кълвете по-бързо!


Когато ловите само с една стръв, не е нужно да губите време и усилия за приготвяне на стръв и/или тежко хранене.

При хранене разполагате със самата храна, която привлича и задържа рибата в зоната за риболов. Риболовът с единични риби не предлага същите предимства, така че за да ловите ефективно, вашата стръв трябва да е точно там, където е шаранът. Следователно риболовецът трябва да познава добре водното тяло или да го наблюдава внимателно през цялата сесия. 


Ако видите активност на рибата на повърхността, мехурчета и т.н. появата на риба - хвърлете въдица! Едно от големите предимства на риболова с една стръв е, че не сте обвързани с дадено местоположение и можете незабавно да промените местоположението. 


Тъй като стръвта ви е съвсем сама на куката в зоната на риболов, тя не трябва да се държи толкова естествено, както би, да речем, когато ловите силно захранена зона или зона със стръв. Няма нищо наблизо, с което да го сравните, така че можете да се задоволите с доста твърди съоръжения. Използвайте съоръжения, които закачат риба ефективно, а не такива, които са фини и имат естествено представяне. Помислете за съоръжения като Hinged Stiff Rig , Chod или Zig-Rig ; страхотни са за това.



Можете да направите своя монтаж, като използвате по-здрави, по-дебели, твърди материали и по-големи куки. Това ще увеличи вероятността за висококачествен прорез, минимизирайки процента на повреди. 

Монтажът на Chod е чудесен вариант за соло риболов, особено ако наблизо има трева. Благодарение на него ще знаете, че стръвта е перфектно представена в „труден“ ден. 


Можете да вдигнете плаващата бойла високо, така че, да речем, стръвта да е точно пред носа на шарана. В този случай бойлата ще бъде в зрителното поле на движещия се близо до дъното шаран. Този метод е особено ефективен при риболов в студена вода. 

Обратно, ако всички останали ловят на Pop Up, дънната стръв може да бъде също толкова ефективна. Това е добър вариант при улов на единична риба сред риби, които се хранят на ръба на зоната за хранене и игнорират ярките примамки.


Бойлите не са единственият вариант. Можете да използвате всяка стръв, която харесвате. Например тигровите ядки също са добър избор... или ярко оцветената силиконова царевица. 


Тъй като не храните, няма да има много сигнал за храна във вашия район. За да извикате на рибата „намерете и ме изяжте“, трябва да използвате силно миришещи примамки с голям брой атрактанти в състава. Ако риболовът се извършва с дънни примамки, тогава много ефективно оръжие би било да активирате бойлите колкото е възможно повече



Това е лесен начин да увеличите ефективността на вашите сингли. Колкото по-дълго се накисва стръвта, толкова повече атрактанти абсорбира. Запомнете обаче: потапянията и течностите влияят на степента на плаваемост на бойлите.  

Спрейовете за стръв имат по-силен аромат и мигновено подобряват миризмата. Отново ще се изисква ново нанасяне на течност върху стръвта преди всяко замятане.



Панирането или "глазирането", както още се нарича, е чудесен начин да издигнете ефективността на вашата потъваща бойла на следващото ниво. 

Бойлите в слоя за паниране са, първо, вече импрегнирани с атрактант, второ, те започват да работят по-бързо от стандартната им версия, и трето, тяхната работа е много активна и перфектно привлича рибата! неговият 


Това е чудесен начин да осигурите масивен сигнал за храна, без да предлагате солидна захранка. Най-добре е да ги използвате с хеликоптер или инлайн монтаж. Поставете каишката в малка PVA торбичка и я завържете. Вземете спринцовка и напълнете торбата до върха с избраната от вас течност (PVA безопасно). Течности, масла, аминокомплекси - всичко това е перфектно. Но не използвайте твърде много от тях! Веднъж излят и поставен на място, торбичката ще се стопи и ще остави мощна ароматна следа, която постепенно ще се разсее в околната вода.



Можете да напълните PVA торби с ярки и силно оцветени течности за Zig-Rig (мощен Red Attractor или сладък FFEM Zig Cloud )

Ярките примамки се открояват перфектно и привличат вниманието на всеки плуващ шаран. Това е особено важно в студена вода, когато сетивата на рибите са отслабени. Флуоресцентният изскачащ прозорец ще помогне на рибите да забележат вашата стръв по-бързо. Жълто, розово и бяло са три от най-популярните цветове, които риболовците често използват при риболов с единични примамки. 



Отново изборът на цвят зависи както от характеристиките на водоема, така и от предпочитанията на рибите през определен период от време. Така че не се страхувайте да опитате различни цветове! 

От друга страна, ако не кълвете на ярка стръв, по-малко забележима бойла може да донесе ухапване от желаната риба. Това често работи, ако езерцето е силно натиснато и шаранът се страхува от ярки цветове. 

Опитайте с по-пастелни плаващи бойли или преминете към потъващи.


Статията достига до вас, благодарение на https://carptoday.ru/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар