неделя, 21 януари 2024 г.

Как да си направим бойли в домашни условия

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #GETTHERODSOUT.CO.UK #ZIGRIG

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Бойлите са популярна стръв, използвана от риболовците при риболов на шаран. Бойлите са топки от паста или тесто, които се варят и след това се използват като стръв за сладководен риболов. Те са лесно достъпни в повечето магазини за сладководни принадлежности, но правенето на собствени домашни бойли може да бъде забавно и полезно изживяване.

За тези, които се интересуват да направят свои собствени бойли, са необходими няколко ключови съставки и инструменти. Сухите съставки обикновено включват брашно, яйца и овкусител, докато необходимите инструменти включват тенджера, подвижна маса за бойли и поставка за сушене. Пистолетът за стръв или пистолетът за колбаси също е полезен за оформяне на бойли, но не е задължителен.



Процесът на приготвяне на бойли включва комбиниране на сухите съставки с мокрите съставки, оформянето на сместа в топчета или колбаси и след това тяхното варене. След като се сварят, бойлите се оставят да изсъхнат върху решетка, преди да се използват като стръв. Рецептата и използваните съставки могат да бъдат коригирани, за да отговарят на индивидуалните предпочитания, а експериментирането с различни вкусове и добавки може да бъде забавен начин за разработване на уникална и ефективна смес от стръв.

Разбиране на основите - Съставки и материали

Преди да се потопите в процеса на правене на бойли за риболов на шаран, е важно да разберете основните съставки и необходимите материали. Съставките за приготвяне на бойли включват сухи и мокри съставки, като грис, брашно, соево брашно, рибно брашно, млечен протеин, яйца и течни добавки. Сухите съставки се смесват заедно с мокрите съставки, за да се получи консистенция, подобна на тесто. След това тестото се вари, за да се оформят бойлите.


Материалите, необходими за направата на бойли включват смесителна купа, подвижна маса, пистолет за колбаси, накрайник и найлонови торбички за съхранение на бойли. Важно е да се гарантира, че материалите са чисти и без никакви замърсители, за да се избегнат неблагоприятни ефекти върху рибата.

Размери и цветове на бойлите

Бойлите се предлагат в различни размери и цветове и е важно да изберете правилния размер и цвят за рибата, към която се насочвате. Размерът на бойлите може да варира от 10 мм до 24 мм. Най-често срещаният размер за риболов на шаран е 18 мм. Цветът на бойлите също може да играе решаваща роля за привличане на риба. Цветове като червено, жълто и бяло са популярни избори.

Избор на правилните вкусове

Изборът на правилния аромат за вашите бойли може да направи всичко различно при улавянето на риба. Някои популярни вкусове включват ягода, къри, мармит, меласа и млечен шейк на прах. Важно е да експериментирате с различни вкусове, за да намерите този, който работи най-добре за рибата, към която се насочвате.

Разбиране на видовете бойли

Има два основни вида бойли: бойли със срок на годност и фризерни бойли. Бойлите със срок на годност имат добавени консерванти и имат по-дълъг срок на годност. Фризерните бойли, от друга страна, нямат консерванти и трябва да се съхраняват във фризер.

Необходимо оборудване

Оборудването, необходимо за приготвяне на бойли, включва купа за смесване, подвижна маса, пистолет за колбаси, накрайник и найлонови торбички за съхранение на бойлите. Важно е да се гарантира, че оборудването е чисто и без никакви замърсители, за да се избегнат неблагоприятни ефекти върху рибата.

Пистолет за протеинови топчета

Предпазни мерки

Когато правите бойли, е важно да вземете мерки за безопасност, за да избегнете инциденти. Това включва носенето на ръкавици, за да предпазите ръцете си от горещото тесто и врящата вода. Също така е важно да се гарантира, че оборудването е чисто и без никакви замърсители.

Съхранение на бойли

Бойлите трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, за да не се развалят. Препоръчително е да ги съхранявате в найлонови торбички във фризера, ако са фризер бойли. Ако са бойли със срок на годност, те могат да се съхраняват на хладно и сухо място за по-дълъг период от време.

В заключение, разбирането на основите за правене на бойли за риболов на шаран е от решаващо значение при улавянето на риба. Като следват горните насоки, риболовците могат да направят свои собствени домашни бойли и да експериментират с различни вкусове, за да намерят този, който е най-подходящ за тях.



Правенето на собствени бойли е не само рентабилно, но може да бъде и забавно и полезно изживяване. Следвайте това ръководство стъпка по стъпка, за да направите свои собствени домашни бойли за риболов на шаран.

Приготвяне на сместа

Преди да започнете, съберете всички необходими съставки и оборудване. Ще имате нужда от купа за смесване, сухи съставки (като брашно, грис и соево брашно), течни добавки (като рибено масло, аминокиселини и аромати) и яйца, за да свържете съставките заедно.

Започнете със смесване на сухите съставки заедно в купа. След това добавете течните добавки и разбъркайте добре. Разбийте яйцата в купата и разбъркайте, докато получите лепкава паста. Ако сместа е прекалено суха, добавете малко вода, за да стане по-гъвкава.

Оформяне на бойлите

След като имате микса за стръв, е време да оформите бойлите. Можете да използвате пистолет за колбаси или подвижна маса, за да направите кръгли топки. Ако предпочитате, можете също да оформите вашите бойли в коркови топчета или друга форма, която смятате, че ще привлече риба.

Варене на бойли

Варенето на бойлите е съществена стъпка при направата им. Оставете тенджера с вода да заври и добавете бойлите. Варете две-три минути, докато изплуват на повърхността. Извадете бойлите от водата и ги поставете върху кухненска кърпа, за да изсъхнат.

Сушене и съхранение на бойлите

След като бойлите изсъхнат, можете да ги съхранявате в найлонови торбички във фризера, докато не сте готови да ги използвате. Като алтернатива можете да ги оставите да изсъхнат напълно и да ги съхранявате на хладно и сухо място.

Експериментирайте с различни вкусове и съставки, за да намерите перфектната смес от стръв за вашите риболовни нужди. С малко практика ще правите свои собствени бойли като професионалист.

Рецепти за бойли.

4 чаши рибно брашно.

1 чаша обикновено брашно.

6 яйца № 2.

6 мл соево масло.

9 мл червен оцветител.

12 мл ултраподправка с вкус.

12 мл подсладител.

Какви съставки са необходими за създаване на домашни бойли за шаранджийски риболов?

За да създадете домашни бойли за риболов на шаран, ще ви е необходима комбинация от сухи и мокри съставки. Сухите съставки включват брашно, грис и мляко на прах, докато мокрите съставки включват яйца, вода и аромати. Конкретните съставки и съотношения ще зависят от избраната от вас рецепта.

Коя е най-добрата рецепта за приготвяне на бойли за шаранджийски риболов?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като най-добрата рецепта за приготвяне на бойли за риболов на шаран ще зависи от вашите лични предпочитания и условията, в които ловите. Въпреки това, една проста рецепта, която се е доказала като ефективна, е комбинация от брашно, грис, сухо мляко, яйца и овкусители.

Къде мога да купя достъпно оборудване за производство на бойли?

Оборудването за производство на бойли може да бъде закупено от различни магазини за риболовни принадлежности както онлайн, така и лично. Препоръчително е да пазарувате и да сравнявате цените, за да намерите най-достъпната опция, която отговаря на вашите нужди. Някои популярни онлайн магазини включват Amazon и eBay.

Какви са някои усъвършенствани рецепти за бойли за опитни риболовци на шаран?

Опитните риболовци на шаран може да искат да експериментират с по-модерни рецепти за бойли, които включват по-голямо разнообразие от съставки и аромати. Някои популярни усъвършенствани рецепти включват добавяне на натрошени ядки, семена и подправки към основния микс, както и използване на течни добавки и масла за подобряване на вкуса и аромата на бойлите.

Кои са най-популярните бойли за шаранджийски риболов?

Най-популярните бойли за риболов на шаран включват разнообразие от вкусове като ягода, тути фрути и рибно брашно. Все пак е важно да се отбележи, че ефективността на бойлите ще зависи от специфичните условия и предпочитания на рибата в района, в който ловите.

Мога ли да направя моя собствена базова смес за бойли или е по-добре да я купя?

Можете да направите своя собствена базова смес за бойли, като комбинирате сухи съставки като брашно, грис и мляко на прах и мокри съставки като яйца и вода. Въпреки това е възможно също така да закупите предварително приготвени базови смеси от магазините за риболовни принадлежности. Решението да направите своя собствена или да закупите готова смес ще зависи от вашите лични предпочитания и ниво на опит с правенето на бойли.

Статията пристига до вас, благодарение на https://gettherodsout.co.uk/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар