Търсене в този блог

вторник, 13 април 2021 г.

Carp fishing on bozvely lake

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BIGCARP #BOZVELILAKE

Пролетта настъпи , но все още температурните амплитуди бяха изключително високи . Вечер температурите паднаха под нулата , докато през денят се покачваха до +15 градуса . Със Здравко решихме да посетим язовир бозвелийско , в търсене на трофейни шарани.


Запазихме два сектора на стената 22 и 23 и сутринта в 6:00 бях на водоема . Температурата беше малко под нулата . Реших да си поиграя малко с маркера , за да си харесам място за захранване . На брега се виждаха риби (каракуда) да хвърлят хайвер , въпреки студеното време .


Първата въдица я заредих на Blowback Rig монтаж с топче Bolsena Squid  с Pop-up RS1, на дистанция 60 метра . Втората въдица я сложих на обикновен монтаж , с топче The Source на дистанция 70 метра и третата въдица беше на D-rig монтаж Ананас на дистанция 75 метра .


В 7:30 ми беше първият удар на монтаж D-Rig с топче ананас , но за съжаление се откачи . Късмета не беше на моя страна , за това се наложи да изкарам талисмана .


Последва още едно празно кълване , до обяд нищо интересно . Реших да сменя тактиката , заложих на D-rig Hot Fish , Blowback source с pop up 12mm Krill и на последната Meat and Fish на обикновен монтаж.


Дозахраних с още по 2 ракети на двете въдици , на третата захраних само с кобрата .


Около 13:00 часа поривите на вятъра станаха доста големи , а удари все още нямаше . За съжаление до края на деня нищо не се промени и нямаше удари по целият язовир . Остана ни доброто настроение от прекараният ден на въздух .







неделя, 11 април 2021 г.

Пролетни шарани - надлъгването

 #CARP #CARPFISHING #SPRING #POP-UP #BOILIES #TROPHYCARP #BIGCARP

Пролетта чука на вратата , а шараните се събуждат от летаргия и започват да са все по активни . Времето все още е изключително променливо , с високи температурни амплитуди и активността и движението на шарана рязко се променя . Затова и често , повечето шаранджии попадат в капаните на пролетното променливо време . Техните тактитки изглеждат като чудесни идеи за този период на годината , но всъщност намаляват шанса за този толкова желан  удар .


Повечето шаранджии , през краткият период в който са преустановили посещение на водоемите , поради лошото време имат изградени нови стратегии и тактики за предстоящият шаранджийски сезон , някой от тях са се запасили и с нови количества и видове топчета за захранка и стръв . Това е и основната грешка , която се допуска при ранен пролетен риболов . В този период на годината трябва да залагаме изключително на стари и успешни тактики и добре позната стръв . 


Оставете риболовната ситуация да ви диктува , вашата стратегия и тактика . В този период на годината , все още шаранът не търси големи количества храна , те търсят топлина и комфорт . Монтажът на Zig-Rig и ярко оцветените примамки или обикновени единични легнали монтажи , могат да ви донесат необходимият успех .


опитайте се да локализирате местоположението на рибите , това най-често са по-плитките места на водоема , където водата бързо се загрява от пролетното слънце . Ако сте заложили на Zig-Rig монтаж , започнете от средна дълбочина и променяйте дълбочината на всеки час - два . Когато установите дълбочината , на която имате успех , нагласете всички въдици на тази дълбочина . Комплект FOX EDGES™ Zig Aligna™ е прекрасен избор за вашият монтаж . 


Страхотни резултати по това време дават продуктите на mainline - Mainline supa sweet ziggers , напоени със Supa Sweet Liquid . 


Наслука на всички шаранджии , ако ви е харесала статията , моля коментирайте и споделяйте !


 


вторник, 6 април 2021 г.

Тайните на домашно приготвените топчета и атрактори за стръв

 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BOILIES

Всеки един шаранджия , се старае така да презентира своята храна и стръв , че ако имаше възможност куката направо да попадне в устата на шарана с помощта на някаква магия .


Хората са измислили много уникални и усъвършенствани  методи за перфектната презентация и перфектната работеща стръв. Най-доброто нещо е да доставите храна пълна с аминокиселини , защото тя се усвоява активно и по различен начин .



Съществуват различни ензими , който действат върху различните групи храни ,някой от които могат да бъдат набавени и да се използват във вашата храна , за да я направят ефективен хранителен източник и да я направи възможно най-привлекателна за шарана. 

Възможностите за комбинации са неограничени и комбинациите са уникални и неповторими .

 Протеини (трипсин , бромелаин PH 3-10, папаин , ацетилтирозин , актинидин ,финцин и др.)


Въглехидрати и нишесте - амилаза , бромелаин , диастаза.

Мазнини и масла (Липаза)

Млечни съставки - Лактаза

Бяла захар -  желязна захароза

Малцови захари и зърнени храни - малтаза и диестаза

Диетични фибри - целулаза

Кристалните форми на трипсин , амилаза се използват от компаниите за създаване на топчета . Това са изключително важни ензими за храносмилането на шарана.


Дрождовите амилолитични ензими , намират приложение като естествени ензими .

Бетаина е тясно свързан с циатин и е един доказан атрактор. Използва се при направата на топчета в комбинация на много аминокиселини. Препоръчва се по един два грама на кг , въпреки че е далеч по-ефективно при по-високи дози.


Кристалната форма на бромелаина се използва като помощно средство , подпомагащо метаболизма . Той ефективно хидролизата най-разтвотините протеини , при PH 3-10 ,като казеин , хемоглобин , желатин , соев протеин , рибни и черупчести протеини и др.

Смесени със съставките на базовият микс , те постепенно намаляват структурата до каша , ако нивата са високи чаена лъжичка на кг е достатъчна за да започне ефектът . 


След като топчетата са готови ги оставяме да изсъхнат и веднага се замразяват , в противен случай третираните с ензими топчета губят голяма част от своята уникална привлекателност . При направата на стръв с ензими , някой шаранджии ги държат в съд и температура 60 градуса , за да поддържат ензимите активни преди употребата. Резултатите от такава стръв може да бъде наистина уникален , стига да има достатъчно храна на петното . Държането на топло на топчетата спомага за биоактивната ферментация , като топчетата стават лепкави и придобиват аромат и отделят захари и алкохоли .


Съвремените топчета за шаран имат така наречения балансиран профил т.е. имат правилното съотношение на мазнини , въглехидрати и протеини , както и допълнителни витамини , минерали , соли и микроелементи .

Не забравяйте че шаранът има къс алкален хранителен тракт . Така че тези храни трябва да са в идеална лесносмилаема форма , която да отговори на нуждите му.



Най-добрите резултати се постигат от шаранджии , които не спират да експериментират и не ги е страх да избягат от стандартното . Наслука на всички шаранджии и ако ви е харесала статията , моля споделяйте и коментирайте .