сряда, 18 май 2022 г.

НЕ И НА ВСЯКА ЦЕНА!

 #CARP #CARPSLIVEN2 #CARPFISHING #TROPHYCARP #SAFETY #FISHING



Риболовът на шаран не е само да закачиш рибата на куката и да дърпаш!

 За запазване на рибата в максимално добро здраве, всичко започва от безопасни 

монтажи, и завършва с пускане на шарана обратно във водата.

Да започнем от кукичките. Много от колегите винаги, когато изкарат риба, първо поглеждат къде е закачена куката - долу, горе или в страни. Така си сверяват часовника и коригират монтажа, ако не е забита в долната част на устата при повторно подобно закачане. 

Често се случва късане на Влакното, по една или друга причина и рибата 

да остане с монтажа.

 За да се освободи по лесно и бързо от него, най-добрият 

вариант е да остане само повода и куката в устата. Така, без сериозни 

наранявания, до седмица тя успява да се освободи. Ако рибата остане с монтаж, 

олово и няколко метра влакно(шок лидер) за нея започват мъки, които продължават (може и 

седмици) докато си разкъса и обезобрази устата. Това я стресира максимално, 

става по- предпазлива, спира да се храни нормално, което води до отслабване, 

слаба имунна система, до възможност да се разболее, да хване паразити, не е 

изключено и до летален край! Всеки риболовец отговаря за себе си, но тези с претенции, 

че обичат шаранджийския риболов и милеят за рибите, нека да вникват повече в 

самия процес от “а” до “я”! Трябва да ви е ясно, че късането, дали от неправилен 

кастинг или протъркано влакно, не добре подбран или изпълнен възел, както и по 

други причини, може да доведе и до смърт. Интересен въпрос при риболова на тежко 

е и трябва ли да се засича рибата, след като вече е убодена?През практиката си 

като риболовец съм виждал какви ли не засечки. Да приемем, че ни е клъвнало. 

Никой преди да излезе рибата и я види не знае, как и къде е убодена. Оборудван 

сте с прът 3,5 lb и по-неразтегливо влакно и шаранът е закачен съвсем леко, на края на 

долната устна. Какъв е шансът ви да не скъсате устната при една, а някои правят 

и по две засечки? Когато си с подходящо олово и остри куки, съобразени със 

сезона и активността на рибата, няма нужда от допълнително засичане, защото 

рибата вече е закачена и от вас се иска само да я извадите. Ако имате откачания, 

със сигурност не е от това че, трябва да засичате. Уморете рибата 

достатъчно дълго. Това е част от удоволствието в риболова и така ще направите 

хубави снимки. Показател е, когато рибата си покаже главата един или повече пъти 

над водата и легне настрани. Така кепвате лесно и имате кротък шаран, готов за 

страхотна фотосесия. 

Нека проследим какво се случва и след кепване на шарана. И тук може да обърнем 

внимание на някои подробности. Не е добре да събирате мрежата на кепа в една 

ръка и така да го вадите от водата. Рибата се сгъва и отново се застрашава 

здравето й! Наберете мрежата с две ръце, като внимавате, ако не сте откачили 

основното влакно или монтажа, то да не е изпънато. При едри екземпляри 

използвайте карп сака, за да закарате рибата от водата до карп люлката. Но тук 

не трябва да се отпускате, а напротив - концентрирайте се за последно! Рибата е 

в люлката и искате да направите снимки за спомен. Подпъхнете ръцете под опашката и външния преден плавник за 

да балансирате. В никакъв случай не хващайте рибата за меката част(корема), 

защото не знаете, кой вътрешен орган натискате, и дали е добре това! Движението се извършва със стегнати, 

прибрани пръсти, защото ако разперите пръсти и шарана мръдне, може пръстите ви 

да попаднат в хрилете на рибата без да го желаете и да нанесете поражения на 

шарана. След като сте направили захвата, вдигнете шарана, балансирайте с 

доопашната перка, не откъсвайте поглед от шарана (по-лесно се балансира и можете 

бързо да отреагирате, ако мръдне или ви се подхлъзне).Пък и щом сте решили да се 

снимате с него, със сигурност е по-красив от човека, който ви прави снимка??. 

Поставете внимателно шарана в люлката, огледайте го, пръснете го с антисептик на 

убоденото място и при нужда на други места с рани и паднали люспи, ако има, и 

шаранът е готов за пускане. Искам да отбележа още нещо. Съкратете времето от 

изваждане до пускане на шарана във водата максимално. Така ще намалите стреса! 

Погрижете се за рибата първо и после си гледайте монтажи, въдици, лодки, топчета 

и т.н. Не вдигайте шарана на повече от 20-30 см от дъното на люлката (мисля, че 

на всеки му е ясно защо). Не търкайте с ръка рибата ,за да я загладите за 

снимка, защото започвате да и махате слузта, а тя предпазва шарана от паразити и 

бацили, които си плават по всяко време и във всеки воден басейн. Има шарани, които като че ли късно разбират, че са 

хванати. Излизат лесно и после не спират да мърдат. За да не застрашите живота 

им, ако трябва не си правете снимка с тях, не и на всяка цена! Върнете рибока 

със сака във водата, отворете циповете и го оставете сам да поеме в дълбините. 

Не го бутайте, дърпайте или натискайте. За целия този процес от улавяне до 

пускане на шарана, ние, любителите на шаранджийския риболов живеем! 

Надявам се да съм ви бил полезен!



Няма коментари:

Публикуване на коментар