събота, 20 юли 2024 г.

Маркерна карта - рисуване и символи

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP 

Последвайте ни в Meta/Facebook

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

След много комуникация и въпроси, които получаваме по темата за маркерите и оптимизирането на този процес, беше написана статия за това как решихме проблема с маркерна карта за себе си, как я попълваме и поставяме марки на картата. 

Нека разделим темата на 2 части. В настоящата статия, нека я наречем "част 1", няма да се спираме на въпросите на подробното изчертаване на картата, както и на окончателния анализ на картата, къде да хванете шаран или къде да поставите мястото и оборудването за стръв . Ще обърнем внимание на нанасянето на техническа информация върху картата, същата рутинна работа, която отнема по-голямата част от времето по време на маркиране и е основа за по-нататъшна работа с картата. Качеството на всички ваши по-нататъшни действия всъщност зависи от това колко добре и детайлно е извършена тази рутинна работа.

Тази статия е предназначена предимно за начинаещи в риболова на шаран, които тепърва започват да се чудят какво е маркерна карта и как да я начертаят. Може би статията ще бъде полезна за вече напреднали шаранджии, но всичко, което ще кажем по-нататък, е нашата визия, можете да се съгласите с нея, можете да не, ние просто искаме да ви кажем как го правим и това ни носи резултати

И така, какво виждаме на маркерната карта, когато я вземем? На първо място, трябва да разберете, че това е схематично представяне на частта от водоема, в която ще правите измервания и последващ риболов. Точката, от която замятате с маркерна въдица, се намира на картата в центъра отдолу и от нея линиите се разминават в различни посоки, показвайки посоките на замятане и границите на вашата зона за риболов. В спорта границите на тази зона са строго фиксирани и определени от съдиите;

В допълнение към вертикалните линии , отклоняващи се от „нулата“, картата на маркера също има конвенционални хоризонтални линии, които показват разстоянието. На различните карти броят и детайлите на тези линии са различни.

Map glubin carptoday.ru

Тъй като на картата те не изглеждат като прави хоризонтални линии, а като част от кръг, линиите са заоблени. Тъй като ние правим всички замятания с пръчка практически от една точка в различни посоки, пълната диаграма всъщност трябва да изглежда като кръг, чийто център е мястото, където се правят замятанията. Ето защо зоната за риболов, обозначена с границите на вертикалните линии на картата, се нарича "сектор", тя е част от кръг. И именно думата „сектор” се използва за описание на мястото, където се намираме и където ловим във водоема.

Marker map carptoday.ru

Това е класическият вид на маркерна карта, можете да изтеглите нашия дизайн от портала . Ако погледнете нашата карта, имаме едно малко, но от наша гледна точка важно отклонение от „математическия“ чертеж. Състои се във факта, че нашите линии за леене в „нулевата“ зона са леко раздалечени отстрани, поради което линиите не се събират в една точка, а са сякаш прекъснати, малко по-малко от достигане.

Направихме това въз основа на личен опит с маркерни карти, които бяхме срещали по-рано. Факт е, че когато на картата се чертаят маркировки на къси разстояния, когато се чертаят голям брой линии за хвърляне (обикновено рисуваме до 5 линии), просто е много трудно да се поберат всички маркировки на картата, така че да са ясни и четливи и не си пречат един на друг на приятел.

Чрез леко разпръскване на линиите за леене, ние разширихме зоната за рисуване на къси разстояния и тази карта стана много по-удобна за нас. Също така на нашата карта сме разработили по-подробно чертежа на главните и спомагателните линии за дистанцията и основните посоки за замятане. Има още няколко идеи как да направим картата още по-удобна; ще се опитаме да приложим това до сезон 2019 г.

Нека да преминем към основната част на статията, в която ще разгледаме как точно поставяме знаци върху картата и какви означения използваме.

Маркерната карта е съставена така, че да разберем пълната картина на случващото се в нашия риболовен район. Трябва да съберем максимално количество информация, когато работим с маркерна пръчка, и да се опитаме да отразим цялата тази информация на картата колкото е възможно повече. Основната такава информация е дълбочината в една или друга част на сектора, динамиката на промените в тази дълбочина, естеството на дъното в една или друга част на сектора, някои аномалии в риболовната зона, наличието (или отсъствието ) за всякакви нюанси на дъното, които така или иначе могат да повлияят на по-нататъшния риболов.

Колкото повече данни съберем, толкова по-добре ще разберем какво се случва в зоната за риболов и най-важното ще имаме достъп до нашата карта по време на риболов и ще вземем решения относно тактиката за риболов, без вече да прибягваме до работа с маркерна въдица. По-добре е да маркирате напълно в началото на сесията. И многократно сме казвали, че трябва да отделим толкова време за това, колкото е необходимо.

Маркер Korda SLR Balsa Marker Float

Работата с маркерна пръчка може да се раздели на два основни процеса. Първият е да се измери дълбочината в точката, където е разположено оборудването за маркиране, второто е да се премести прътът за маркиране с оборудването за маркиране между две съседни точки за измерване на дълбочина. И двата процеса се отразяват на картата на маркера.

Нека направя резервация веднага: сега обмисляме най-точния и бърз метод за маркиране, а именно използването на електронен далекомер. Можете да правите без далекомер, като използвате метода на изрязване.

И така, ние определяме за себе си крайните точки на нашия сектор (ако това е спортно състезание, тогава краищата на сектора се определят от съдията), обикновено това се прави с позоваване на забележителности на отсрещния бряг. На картата задаваме левия и десния ръб на сектора в тези посоки на замятане, които ни позволяват да напаснем напълно нашето работно разстояние за маркиране на картата (тоест, ако Ед може да хвърли маркерна платформа на 150 метра, тогава аз избирам крайният ляв и най-десният лъч на картата, където мога да поставя точка на 150 метра).


Както казах, обикновено рисуваме 5 лъча на картата, тоест вземаме два външни лъча, централен лъч и още един лъч отляво и отдясно на „нулата“ между нулата и външния лъч. Всеки лъч има собствено цифрово обозначение. Това е така, за да можем да обсъдим и да начертаем карта, докато бързо се разбираме. Централният лъч е обозначен с "0". След това двата лъча вдясно са обозначени съответно с „+1“ и „+2“, а двата лъча вляво от центъра са обозначени с „-1“ и „-2“.

За да може нашата карта да бъде валидно отражение на сектора, ние обвързваме всеки лъч с определени ориентири на отсрещния бряг. Например, в посока на леене „0“, на отсрещния бряг има характерно разклонено дърво, което се различава от съседните, или може би там има някакъв вид мост, всичко, което се откроява от тълпата. Веднага обсъждаме тази забележителност помежду си, поправяме я и я прехвърляме на картата. В горната част на лъча „0“ рисувам този ориентир директно на ръка или го подписвам с думи (по-често просто рисувам). И така определяме всеки лъч.

Започваме с първия процес на маркиране. Избрахме посоката за замятане, например право пред нас, по знака „0“, хвърлихме маркерното оборудване и изчакахме маркерната плувка да изплува. Когато изплува, се уверяваме, че посоката на леене е правилна. Ако не, ние го нулираме. Или ако плувката плава нагоре в посока "+1" или друга посока, ние просто започваме да рисуваме по съответния лъч. След това спускаме поплавъка до тежестта на дъното, без да местим тежестта, и започваме да измерваме дълбочината.

Повдигаме маркера, като броим „бананите“ (бананът е символ за парче въдица, което освобождавате от макарата с ръка, когато маркирате, обикновено по прорезите на маркерния прът, имаме един банан = 30 см) . Веднага щом плувката изплува, записваме броя на бананите и проверяваме разстоянието с далекомер. Получихме разстоянието (нека да е 140 метра), посоката на замятане е известна, дълбочината на мястото на оборудването е известна (нека да е 20 банана). Поставяме точка на картата на подходящото място и до тази точка посочваме броя на бананите.

Важно е предварително да измерите точно дължината на въдицата, която режете. Тъй като за всеки отделен риболовец този индикатор може да се различава леко, плюс маркировките на маркерния прът на различните модели са на различни разстояния.

От това ще зависи точността на по-нататъшните измервания. На картата можете да посочите самия брой банани, без да ги преобразувате в метри, но в бъдеще, когато четете картата, пак ще трябва да разберете дълбочината, а тук ще трябва да знаете „размера на вашия банан. ”

След това започва вторият процес, това е окабеляването между две измервания на дълбочина. Много е препоръчително незабавно да се опитате да направите тези публикации дори на разстояние и това разстояние да не е много голямо. Така ще получите най-подробната и лесна за четене карта. Нашата дължина на кабела обикновено е 4 метра. 

Окабеляването и прехвърлянето на тази информация към картата е може би най-важното нещо. Броенето на банани и проверката на разстоянието с далекомер е добро, но това е най-простото нещо и така ще получите информация само за дълбочината и динамиката на изменението му.

Но да предадете усещанията от влачене на товар по дъното, да определите естеството на това дъно и да подчертаете някои характеристики за себе си - това е много „творчески“ процес и доста субективен, между другото. Затова винаги съветваме екипи, състоящи се от няколко души, да гарантират, че един и същи човек се опитва да работи с маркерния прът. Така, първо, той бързо ще натрупа необходимия опит за себе си, и второ, винаги ще има едни и същи усещания, когато работи, защото едно и също събитие, случващо се на дъното, може да бъде интерпретирано по различен начин от различни хора.

Между другото, още един съвет за целите на обучението. Опитайте се да проучите структурата на дъното вдясно близо до брега. Преместете маркерното съоръжение, проверете усещанията си върху пръта и след това сравнете с реалността, ходейки сами по това дъно в блатове, например. Изберете различни видове дъно за себе си и работете върху тях с маркерно оборудване. В бъдеще това ще помогне за по-добро и по-точно разбиране на дъното на разстояние от брега.

Да продължим. Вашият партньор или вие самите, ако маркирате сами, трябва да предадете цялата информация, когато извършвате окабеляването. Това може да бъде описание на процеса на окабеляване, например „оборудването върви по дъното без препятствия, няма удари“ С течение на времето тези дълги описания ще се превърнат в кратки фрази, които ще бъдат разбираеми един за друг, особено ако маркирането винаги се извършва от едни и същи хора, едни и същи хора. Вече сме формирали такива фрази, например има такава дума като „точно“.

Това означава точно цялата фраза, която е написана по-горе. Освен това можете да добавите някои други характерни думи към думата „точно“. Например „меко“ или „твърдо“. Така че с две думи можете да предадете максимум информация за това, което се случва на дъното. Сега всичко, което остава, е да прехвърлите това на картата. За да направим това, отново с течение на времето и ставайки все по-добри, сме създали определен набор от конвенции. Отдавна обещахме да направим таблица на символите, които използваме и ето, че дойде моментът да изпълним обещанието си.

Но първо ще кажа още няколко думи за тези символи като цяло. Бих разделил тези знаци на две основни групи. Първата група са основните, втората са спомагателните или градусните знаци. Първата група дава основно описание на характера на дъното. Например плоско дъно, тиня, трева, пясък, миди, камъни, могили. Втората група отговаря за допълнителната информация, придружаваща указанието на основния знак.

Например, твърдо дъно, меко дъно, знаци за степента на действие на основния знак, укрепване, отслабване, предположение и т.н. Конвенционалните знаци от първата група са отбелязани на картата без провал, втората група е посочена, ако е необходимо. Винаги се опитвам да включа и двете групи, за да дам най-много информация на картата.

Всички символи могат да взаимодействат и да се комбинират помежду си. Ако по време на процеса на окабеляване естеството на дъното се промени, тогава можете да посочите това с два основни знака наведнъж или два спомагателни знака наведнъж. Основното нещо е вие ​​и вашите другари да разбирате всички тези знаци и всички да четете картата на маркера еднакво в бъдеще.

Още малко за правенето на знаци и след това ще ви представим знака. Както вече казах, когато измервате дълбочина и обхват, поставяте точка на картата и записвате броя на бананите до точката. Следва окабеляването, след което отново измервате дълбочината и обхвата. Поставете втората точка. И така, символите, използвани за указване на информация за окабеляване, са нанесени на картата между тези две съседни точки.

Така, първо, ще ви бъде доста удобно да си водите бележки, и второ, отразява напълно какво се случва по време на процеса на маркиране. В края на краищата, усещанията, които вашият партньор ви предава, докато правите окабеляването, се отнасят конкретно до зоната на дъното между две измервания на дълбочина. Ако правите записи от 4-5 метра, тогава разстоянието между две съседни точки на картата ще ви позволи удобно да си водите бележки.

По този начин, като поставим информация на картата, в крайна сметка трябва да съберем цялата информация за нашата риболовна зона. Тази информация ще стане основа за допълнителна информация, анализ на картата и вземане на първоначално решение относно тактиката за риболов. По-късно, по време на сесията, добре начертаната карта ще ви помогне да анализирате и промените хода на риболова, без да прибягвате повече до използването на маркерна въдица.

Влакно Korda SLR Spod/Marker Braid



Освен това картата ще ви помогне в бъдеще, ако се върнете за риболов на шаран в същия водоем и в същия сектор. Затова в края на сесията не изхвърляйте картата, а я подпишете или отзад, или отпред на свободно място. Посочете името на водоема, номера на сектора и датите на сесията.

Ето таблицата. Можете да използвате тези символи или да добавите свои собствени. Изпратете ни вашите опции, може би те ще бъдат по-удобни и ще бъдат полезни за всички шаранджии в бъдеще.

Е, ясен пример за прилагане на информация. Маркерна карта с помощта на конвенционални знаци. Отбелязах точките по-долу директно на картата с цифри:

Изхвърлихме маркерното оборудване, проверихме плувката да изплува, спуснахме я до товара, преброихме „бананите“, оказаха се 20 банана. Измерихме разстоянието – 140 метра. Спуснете поплавъка до дъното на товара.

Ние правим окабеляването, оборудването върви гладко, без никакви удари и препятствия, разтяга се доста лесно. Ед ми каза, че е твърдо и равно.

Отново вдигаме плувката, пак 20 банана. Пробиваме с далекомер - 136 метра. Спуснете поплавъка до товара.

При окабеляване усещанията са същите като първия път, но в края има няколко удара, подобни на черупка. Ед казва: твърдо, равномерно, няколко удара накрая. Предполагаме с него, че това може да е началото на черупка. При следващата транзакция ще видим дали предположението е правилно.

Повдигнете плувката, 21 банана. Пробиваме с далекомер - 132 метра. Спуснете поплавъка до товара.

На следващото окабеляване има характерен изстрел, който веднага удря ръката, доста чести и интензивни. Предположенията, че това е черупка, бяха потвърдени; в предишното окабеляване поставяме допълнителен знак „+“ и рисуваме текущото окабеляване. Мястото е интересно, поставяме удивителен знак.

Повдигнете плувката, 22 банана. Стреляме с далекомер - 128 метра. Спуснете поплавъка до товара.

В началото на извличането изстрелът продължи, но по-слабо и накрая спря напълно, стана равномерен, но оборудването започна да се движи малко по-меко по дъното.

Повдигнете плувката, 24 банана. Пробиваме с далекомер – 124 метра. Спуснете поплавъка до товара.

Първоначално беше точно както в края на предишното окабеляване, но до края на окабеляването оборудването и товарът започнаха ясно да потъват в тинята, окабеляването стана по-вискозен.

Вдигаме плувката, същите 24 банана. Пробиваме с далекомер - 120 метра. Спуснете поплавъка до товара.

При следващото каране товарът потъна по-дълбоко в тинята; дори имаше затруднения да излезе отначало, когато движението започна. И така до края на окабеляването. Тинята стана по-изразена.

Повдигнете плувката, 25 банана. Пробиваме с далекомер - 116 метра. Спуснете поплавъка до товара.

Продължаваме в този дух чак до брега.


Благодарим на всички за вниманието, надяваме се, че тази статия ще ви помогне да разберете картата на маркерите по-лесно и по-бързо и да избегнете ненужни грешки.

Последвайте ни в Meta/Facebook

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Статията достига до вас, благодарение на https://carptoday.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар