вторник, 18 май 2021 г.

Как влияе вятъра върху навиците на шарана

 #CARP #CARPFISHING #WEATHER #TROPHYCARP #WIND

Всеки шаранджия , внимателно следи времето преди да планира своят риболовен излет . Фактори които са обект на изследване са температурата на въздуха и водата , вятър и неговата посока , атмосферното налягане , фазата на луната и редица други времеви сигнали , който свързва с успешен риболов . 


Убеден съм , че всеки би бил щастлив , ако активността на шарана се ръководи от редица предсказуеми правила , при които още в самото начало да можем да прогнозираме дали ще се храни рибата или не , но в това се крие и чарът на едно от най-бързо набиращите скорост хобита в световен мащаб . Факт е че активността на шаранът е тясно свързана с редица времеви фактори , които се тълкуват различно , от различните шаранджии .


Някой шаранджии обичат да вярват , че шаранът следва посоката на вятъра , понякога е така , но е погрешно да вярваме , че винаги следва посоката на вятъра . Доста класни риби са извадени в моменти , когато вятъра духа към отсрещния бряг и обратното . В ситуация , когато шаранджията е решил да следва посоката на вятъра , той изхожда от следните разсъждения , плод на някой основни причини :

    - Вятърът ще насърчи шарана да се движи в посока с вятъра , защото водата ще стане доста по-мътна , смесена с голям брой дребни разтворени хранителни частици . В мътната вода шарана ще бъде по-малко предпазлив , ще се храни уверено и агресивно . Допълнителната турболенция от вълните , ще увеличи значително количеството кислород , който ще даде на рибите допълнителен прилив на енергия .



    - Шараните са създания на инстинкта те усещат инстинктивно ефекта от биещата се вода в брега  и инстинктивно започват да търсят храна около брега . Разбира се има много моменти , когато шараните полудяват при силен вятър , от друга страна има доста риболовни сесии , когато вятъра ме убива в лицето , но така и не реализирах кълване . 

Важен фактор , при който шарана може да игнорира влиянието на вятъра е риболовната преса на водоема . Шаранджиите на брега са с основна роля за промяна навици на шарана и те са фактора , който може да накара шарана да игнорира своите изградени навици . 


Шараните , които обитават по-малките водоеми се влияят по-малко от промените на вятъра , отколкото по-големите язовири . Колкото по-голям е водоема , толкова по-голямо е влиянието на вятъра върху повърхността на водоема . При големите водоеми , дори среден умерен вятър може да образува доста големи вълни , за разлика от по-малките такива .

Дълбочината на водоема също оказва влияние на това как вятъра може да повлияе върху навиците на шараните , в плитките водоеми влиянието е доста по-голямо . 


Температурата на водата също оказва съществено влияние върху навиците на шарана , особено през зимните месеци , когато посоката на вятъра няма никаква зависимост с навиците на шарана и тука играят други важни фактори .  

Атмосферното налягане може да играе огромна роля , при определяне на резултатите от риболовната сесия . Общоприето е че шараните са най-активни при ниско атмосферно налягане , но това не е точно така . В горещите месеци е по-вероятно да е така , защото покачване на атмосферното налягане може да създаде неблагоприятни условия за риболов . Да се каже обаче че ниското атмосферно влияние е равно на успешен риболов също не граничи с истината . 

ниското атмосферно налягане води често след себе си силен вятър придружен от дъжд , докато обратното носи след себе си сух вятър и горещини .


Факт е че шаранът може да бъде уловен в различни атмосферни условия и понякога активността му зависи единствено и само от уменията на шаранджията . Той е единственият , който може да повлияе ефективно върху навиците му .

Няма коментари:

Публикуване на коментар