сряда, 1 септември 2021 г.

Тайната на протеиновите топчета в шаранджийският риболов

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #BOILIES #SPOD 

Топчетата , са може би най-разпространеният метод на използване за привличане на шарана и стимулиране на неговото хранене . Но какви са предисмтвата и недостатъците , какви са грешките които допускат шаранджиите ....


Кога бих избрал да ловя , като захранвам единствено и само с топчета ? Това зависи от въпросното място , като бих категоризирал водоемите в няколко категории : ниско зарибени , средно зарибени и високо зарибени . Подхода на захранване с топчета се използва за водоеми с ниска и средна популация , където не ви трябват толкова много частици , за да задържате рибите на петната си .


Във водоемите със силна популация , подходът на частиците работи по-добре с много дребни хранителни продукти , като принуждават рибата да рови за дълъг период от време на хранителното петно и така успяваме да задържим шараните на петната си . Такива частици са коноп , царевица , семена и др. Във водоеми със слаба или средна популиция големият брой хранителни частици , може да насърчи голям брой малки досадни риби да се хранят на петното ни и да ни отдалечат от шансовете за хващане на трофей . За това тък топчетата са изключително ефективни . Тук вече всеки шаранджия , самостоятелно определя размера на топчетата , спрямо анализите които е направил .


Изборът на стръв също е от първостепенно значение . Тя трябва да отговаря на изискванията на шарана по отношение на неговото хранене , нужда от витамини и протеини , необходими за здравето му и разстежа , в определеният период на годината . Винаги съм предпочитал за стръв , топчета с червено рибно брашно , които използвам през топлите пролетните дни , до есента . Когато започнат да падат листата и езерото започва да трупа тиня , преминавам на визуална стръв като Live System , която се откроява на фона на тинята във водоема . 


Лично за мен едно топче , трябва да е меко като структура , позволявайки на рибата да яде и да я усвои много по-лесно от твърдите топчета . Колкото повече рибите , стигат до примамката , толкова повече риби ще им се приисква да ядат и това е мястото където топчетата си идват на мястото . При наличието на много дребни и неприятни видове риби , меката стръв би привклякла точно тези нежелани видове , защото освобождава много бързо и повече вещества , за разлика от по-твърдата стръв . В тази ситуация , може да се премине на по-твърди топчета . 


Никога не използвам топчета директно от торбата , за целта ги третирам с различни добавки . Не ме разбирайте грешно , топчета извадени то торбата също работят перфектно , но различното третиране ще ме разграничи от масата риболовци на водоема . 


Използвам различни начини , с цел увеличаване на привлекателността и хранителната стойност на топчетата и същевремено запазване на тяхната мека структура . Добавянето на различни течни добавки , атрактори , пудри и др. могат да имат положителен , но и отрицателен ефект върху нашата захранка , за това трябва да се използват според предназначението им . 


Въпреки че голяма част от шаранджиите използват топчета с кръгла форма , експериментирането с топчета с различна форма може да даде неочакван резултат . През зимата използвам малки на брой топчета , които няма как да прехранят шарана и осигуряват максимални нива на неговото привличане . 


Не забравяйте , че тези които експериментират са обречени на успех . Ако статията ви е харесала , моля коментирайте и споделяйте . 


Няма коментари:

Публикуване на коментар