събота, 1 април 2023 г.

Уникална стръв за шарани!

 #CARP #CARPFISHING #BOILIES #BASEMIX #TROPHYCARP

Присъединете се към телеграм канала ни.

Приготвяне на паста за протеинови топчета и какво ни е необходимо за направата на протеинови топчета:

1.Базов микс за протеинови топчета

2.Три яйца или яйца на прах

3.Две супени лъжици джинджифил на прах

4.Четири или пет супени лъжици черен пипер смлян

5.Течно CSL

6.Конопено олио ( може и зехтин)

7.Кубче телешки бульон

8.Вода


Разбийте три цели яйца, заедно с черупката на яйцето (ефект на хрупане и калций, симулира храна за шарана, който обича ракообразни и черупчести), ако използвате пистолет за топчета, трябва да изсушите и смелите черупката на яйцата, защото топчетата ще бъдат трудни за търкаляне и оформяне. Като заместител на яйчните черупки, може да използвате смлени черупки от стриди, но ако не желаете да използвате черупки, може лесно да ги премахнете още в началото.

Към яйчената смес, добавете две супени лъжици джинджифил на прах, който е естествен атрактант за рибата и 4-5 лъжици смлян черен пипер, който се използва за атрактант и острота. Винаги добавяйте всички добавки течни или на прах, към яйчената смес (консерванти, ароматизатори, стимуланти, оцветители, подправки, масла и др.). Тъй като сместа вече си има свои собствен аромат, не е задължително използване на аромати.


Добавете течен CSL атрактант(около 17 лъжици супени ), който съдържа аминокиселини, протеини , естествени захари, ензими и ще придаде кафяв цвят на вашата смес. може да използвате и друга течност, вместо CSL или просто да пропуснете тази стъпка.

Бавно добавете сместа към течността, много е важно към яйчената смес да се добавя базов микс за протеинови топчета.


Разбъркайте сместа с помощта на вилица или друг кухненски предмет. Целта е пастата да се втвърди.


Когато пастата стане по-твърда, започнете месенето на тестото с ръце.


Когато пастата е готова, тя трябва да изглежда компактна, да не залепва, да не е прекалено мокра, може да я намажете с конопено масло (рибено масло)  или зехтин, което ще предпази тестото от изсушаване. След това поставяме тестото в херметически затворен съд или я увиваме в прозрачно найлоново фолио. Оставяме минимум 3 часа да изсъхне, най-добре около 12 - 13 часа, но ако бързате може да започнете веднага приготвянето на топчетата.

На следващият ден започваме варенето.

наливаме вода в тенджера и след това добавяме телешкият бульон, който съдържа сол, захар, екстракт от дрожди, билки на прах, протеин. мазнини, дехидратирани зеленчуци и други съставки. Говеждият бульон добавя допълнителна привлекателност и хранителна стойност на сместа.


След като топчетата са оформени е време да се сварят, като водата трябва да е завряла и слагате толкова топчета, че водата да не се охлади, когато топчетата са готови те изплуват на повърхността, но има и базови смеси, които не позволяват изплуването на топчетата на повърхността, за това следвайте графика за варене:

    14мм - 16мм около 60-80 секунди
    18мм - 20мм около 90 - 100 секунди
    20мм - 24мм около 110 -120 секунди

Разбира се времето е ориентировъчно, зависимост от сместа .


Когато топчетата са готови се оставят да изсъхнат за около 24 часа на стайна температура или навън на сянка, но никога на слънце. Вече изсушени могат да се използват за риболов или да се сложат във фризера. След изсушаването теглото на топчетата ще бъде около 1,1 кг .


След 12 часово престояване във водата, топчето лесно разрушава структурата си при натиск. тестването на разтварянето на топчетата, може да се тества у дома в чаша с вода, като това са ориентировъчна информация за това как ще се разтварят на дъното на водоема, защото у дома не може да създадем условията  и средата при която ще ловим (температура на водата, pH или киселинност на водата, тип дъно, активност, време на годината и др.




Статията пристига до вас, благодарение на - https://fishingreligion.com/ Ако ви е харесала, моля споделяйте и коментирайте.




Няма коментари:

Публикуване на коментар