събота, 20 май 2023 г.

Location,Location,Location... - Как да намерим шарана с Кристоф Кудерман

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #DYNAMITEBAITS 

Заповядайте в Telegram канала ни.

...Вече сте приготвили любимият си монтаж и сте избрали правилната за вас стръв, сега всичко от което се нуждаете е да намерите шарана. На този етап много шаранджии приемат съвети от приятели, но ако искате да уловите класна риба ще трябва да се потрудите.


Kristof Cuderman е машина за улавяне на големи риби в 6 различни страни. В статията той ще ви посъветва, как да се доближите до заветната ви цел, а именно улавяне на така желаната трофейна риба.


Много неща трябва да се наредят, за да се случи добра риболовна сесия. Ние рибарите можем да повлияем на някой от тях, но други са извън нашият контрол - времето и луната (Как влияе атмосферното налягане на навиците на шарана ). разбира се винаги има и фактор късмет, който е много важен. нещата на които можем да повлияем са стръв, захранка, Микро локация и тактики. Много е важно да бъдем прецизни особено при избора на Микро локация.  


Каква е разликата между местоположение и микро локацията?

Местоположението е зоната в която сме избрали да ловим с размери 30х30 метра, докато микро локацията е област с размери 2х2 метра с максимум 5х5 метра.

Как да намерим правилната микро локация?

преди позициониране на въдиците е важно да съберем колкото се може повече информация за водоема, което да ни помогне да си изградим картината в главата и ще ни отведе на правилното място. когато събирате информация винаги поставяйте дълбочината на първо място, през пролетта трябва да търсите по-плитките части на водоемите, там където водата се затопля по-бързо и шарана обича да се движи, защото там има големи количества естествена храна. посоката на вятъра също е от значение, южният вятър е най-подходящ, защото бързо затопля водата и кара шарана да се движи. През лятото е най-трудно да се локализира шарана, тъй като той може да се открие във всяка една дълбочина. Есента и зимата шаранът обитава средната част и дълбоката част, някой шаранджии казват че шаранът през зимата е в най-дълбоките части, но за мен той може да бъде открит и на повърхността и успешно да се лови на Zig Rig монтаж.


Важен фактор за успешен риболов е и структурата на водоема. Паднали дървета , бурени и пънове са естествени укрития за шарана, но това не означава че той ще се храни там. трябва да се установят релефните структури на водоема, за да си изградите картина на пътя на шарана и да сложите вашите капани точно там.


Твърдо дъно или тиня?

Всеобщо мнение е че твърдото дъно дава по-добри резултати, но в тинята също могат да се уловят много риби, стига да изберем такава с дълбочина до максимум 10-15 см и да изберем правилният монтаж. Дълбоката тиня със мирис и гнили листа показва че там шаранът не се храни, тъй като той избягва тези места.


В условия на тиня, когато твърдото дъно не ни дава желаният резултат, залагам на Pop up монтаж , като CompleX-T Foodbait Pop Up е един добър вариант. границата между твърдо и меко дъно също е един страхотен микро участък , където може да позиционираме нашата стръв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар