събота, 22 юни 2024 г.

Какво олово да изберем, форма,размери и цвят?

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #WAFTERS #BOILIES #LEAD

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Риболовът на шаран изисква много търпение и умения, а изборът на правилния повод е едно от най-важните решения, които един шаранджия може да вземе. Оловото е тежестта, която е прикрепена към края на въдицата и се използва за хвърляне на стръвта на желаното място. Има различни форми и размери на кабели и всеки има своите предимства и недостатъци.

Когато става въпрос за избор на най-добрата форма и размер на повода за риболов на шаран, трябва да вземете предвид няколко фактора. Видът на водата и разстоянието на замятане са два от най-важните фактори. Формата и размерът на повода могат да повлияят на поведението му във водата, а това може да окаже влияние върху начина, по който шаранът реагира на стръвта. Освен това видът на използваната стръв също може да играе роля при избора на олово. Риболовците на шаран трябва да вземат под внимание всички тези фактори, когато избират най-доброто олово за своите риболовни нужди.

Членовете на Angling Times могат да потвърдят важността на избора на правилния повод за риболов на шаран. С толкова много различни налични опции може да бъде непосилно да решите коя да използвате. Въпреки това, като отделят време за разглеждане на факторите, споменати по-горе, риболовците могат да вземат информирано решение и да увеличат шансовете си за успех във водата.


Поводите за риболов на шаран са основна част от оборудването за всеки риболовец, който иска да лови шаран. Те се предлагат в различни форми, размери и тегла, като всеки служи за уникална цел. Разбирането на основите на поводите за шаранджийски риболов е от решаващо значение за избора на правилния за вашите риболовни нужди.

Тегло на оловото

Теглото на оловото ви за риболов на шаран е от съществено значение, за да сте сигурни, че вашето оборудване е представено правилно. Избраното от вас тегло ще зависи от няколко фактора, като разстоянието, което трябва да хвърлите, дълбочината на водата и метеорологичните условия. Леките поводи са подходящи за плитки води и спокойни условия, докато по-тежките поводи са по-добри за по-дълбоки води и ветровити условия.


Олово за дистанция FOX

Водещи системи

Поводите за риболов на шаран могат да се използват в различни системи за поводи, като например система за вградени поводи, система за скоби за поводи и система за поводи за хеликоптери. Всяка система има свои уникални свойства, които я правят подходяща за различни условия на риболов.

Вградената система за поводи е проста и универсална настройка, която се използва широко в риболова на шаран от много години. Осигурява добър потенциал за закачане поради свойствата си за само засичане и е отличен избор за риболов на чисти дъна.

Системата с клипс за олово е популярен избор за риболов на бурени или хлъзгави дъна. Той позволява на оловото да се освободи от съоръжението, ако се закачи, намалявайки риска от загуба на съоръжението.

Хеликоптерната водеща система е популярен избор за риболов на меко дъно. Позволява на повода да се движи свободно нагоре и надолу по основната линия, намалявайки риска от изплашване на рибата.


Разбирането на основите на поводите за шаранджийски риболов е от решаващо значение за избора на правилния за вашите риболовни нужди. Като имате предвид вида на повода, теглото и системата на повода, можете да гарантирате, че вашият монтаж е представен правилно и да увеличите шансовете си за улов на шаран.


Когато става въпрос за риболов на шаран, изборът на правилния повод е от съществено значение за осигуряване на успешен улов. Размерът и формата на повода ще зависят от различни фактори като ситуацията на риболов, разстоянието, необходимо за замятане, субстрата и вида на използваното оборудване и стръв за кука.

За дистанционен риболов рибарите трябва да изберат по-тежък повод, за да гарантират точност и прецизност. Оловото за дистанция е отличен избор за работа на дълги разстояния и може да се съчетае с монтаж за бягане или монтаж за чод, за да се увеличи потенциалът за закачане.

Когато ловите в буренясали райони, плоският крушов повод е отличен вариант, тъй като стои добре върху плевелите или тинята. В такива ситуации може да се използва и дистанционен кабел, за да се гарантира, че кабелът няма да се закачи в плевела. Свойства против заплитане, като гумени опашки и ръкави против заплитане, също могат да се използват, за да се предотврати оплитането на платформата в тревата.

За риболов на чакълести места, въртящият се повод е популярен избор, тъй като лети добре за теглото си и дава добра обратна връзка през пръта, когато оловото удари дъното. Също така е отличен на твърди езерни дъна.

При риболов на шаран под преса е важно да използвате повод, който е различен от този, който използват другите риболовци. Например, ако хората използват тежки полуфиксирани поводи, тогава използването на лек може да даде на рибата нещо различно за справяне. Това може да увеличи шансовете за успешен улов.


Плетено влакно за риболов PB Products Armabraid

В обобщение, изборът на правилния повод за риболов на шаран е от решаващо значение за осигуряване на успешен улов. Риболовците трябва да вземат предвид ситуацията на риболов, разстоянието, необходимо за замятане, субстрата и вида на оборудването и стръвта, използвани при избора на размера и формата на повода.

Каква тестова крива се препоръчва за риболов на шаран?

Препоръчителната тестова крива за риболов на шаран варира в зависимост от размера на шарана и разстоянието, което планирате да замятате. Като цяло тестова крива въдица от 2,75 lb до 3,25 lb е достатъчна за повечето ситуации на риболов на шаран. Въпреки това, ако планирате да замятате на дълги разстояния или да ловите по-голям шаран, може да е по-подходяща пробна въдица с извивка от 3,5 lb до 3,75 lb.

Какъв е идеалният диапазон на теглото на поводите за шаранджийски риболов?

Идеалният диапазон на теглото на поводите за риболов на шаран обикновено е между 1oz и 4oz. Теглото на повода трябва да се регулира според разстоянието, което планирате да хвърлите, силата на течението и размера на шарана, който целите. По-тежкият повод е необходим за по-дълги замятания и по-силни течения, докато по-лекият повод е по-подходящ за по-къси замятания и по-спокойни води.

Какво е максималното тегло на замятане за 3,25 lb пробна въдица?

Максималното тегло на замятане за 3,25lb пробна крива въдица е приблизително 3,5oz до 4oz. Това обаче може да варира в зависимост от качеството и дизайна на пръчката. Важно е да проверите спецификациите на производителя преди леене, за да сте сигурни, че не превишавате препоръчителното тегло.

Какви са ползите от използването на Gardner Bolt Bomb за риболов на шаран?

Gardner Bolt Bomb е популярен дизайн на оловото за риболов на шаран, който се отличава с уникална форма и разпределение на теглото. Дизайнът позволява по-добро проникване на куката и намалява риска шаранът да изхвърли стръвта. В допълнение, опростената форма на болтовата бомба улеснява хвърлянето на дълги разстояния и намалява вероятността от заплитане.

Какви са разликите между 3.25 и 3.5 test curve пръти за риболов на шаран?

Основната разлика между 3,25 lb и 3,5 lb пробна крива въдица е силата и твърдостта на въдицата. 3,5lb пробна крива въдица обикновено е по-твърда и по-мощна от 3,25lb тестова крива въдица, което я прави по-подходяща за замятане на по-дълги разстояния и насочване на по-големи шарани. Въпреки това, тестовата въдица с извивка от 3,25 lb е по-гъвкава и може да се използва за по-широк диапазон от риболовни ситуации.

Какви са препоръчителните указания за риболовни тежести за риболов на шаран?

Препоръчителното ръководство за риболовни тежести за риболов на шаран е както следва:

Лек риболов: поводи от 0,25 oz до 1 oz

Среден риболов: 1oz до 2oz поводи

Тежък риболов: поводи от 2oz до 4oz

Важно е да съобразите теглото на повода според условията и размера на шарана, който сте насочили. Използването на твърде тежък или твърде лек повод може да повлияе на представянето на стръвта и да намали шансовете ви за улов на шаран.

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #WAFTERS #BOILIES #LEAD

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар