сряда, 14 юни 2023 г.

Как да изберем правилната стръв?

 #CARP #CARPFISHING #DYNAMITEBAITS #TROPHYCARP 

Заповядайте в Telegram канала ни.

Протеиновите топчета играят важна роля, при улова на шаран, като все повече шаранджии са убедени в това и преминават към тях като основна стръв. Много шаранджии се опитват да правят топчета сами, а други си купуват готови, но как да изберем правилните и кои са подходящи за моментната ситуация?


За да разберем защо шаранът предпочита хранене с протеинови топчета, бихме моли да разгледаме като пример дивите животни. Да вземем за пример птиците, когато поставяме храна в нашите хранилки , птиците редовно ги посещават и опитват, но когато разберат колко е полезна храната за тях, те започват да се хранят инстинктивно. В следващ момент, щом се появим около хранилките, птиците започват да прииждат, очаквайки следващата порция.


В зависимост от времето на годината, диетичните нужди на птиците са различни, през зимата се нуждаят от повече мазнини, вероятно защото има дефицит на мазнини във естествената им среда, докато през пролетта се нуждаят от протеин, който да им помогне при снасянето на яйца. При загряването на водата, шаранът започва да се нуждае все повече от протеини, ето защо трябва да се смени подхода при хранене и стръв, защото както при човека , така и при животните нуждите се променят.


Важно е да се разбере, че топчетата постоянно еволюират и лесно можем да контролираме съдържанието на протеини, минерали , витамини и т.н. можем също да контролираме техният размер, цвят, текстура, форма аромат, плаваемост и др.


Топчетата биват бързоразтворими и бавноразтворими, като бързоразтворимите са с малка хранителна стойност, но пък по-ароматни, с цел бързо привличане на петното. те са по-добри за използване на кратки риболовни сесии. бързоразтворимите топчета лъжат рибите и задоволяват тяхното любопитство.

DynamiteBaits Monster Tiger Nuts


При бавноразтворимите топчета, важно е базовата смес която се използва. Те са по-хранителни и често може да не се използват никакви аромати. грешка при младите шаранджии е заливането на топчетата с прекомерно много и различни химии. Шаранът има много развити сетивни органи и е в състояние да усети и най-малката промяна в околната среда. За да придобиете представа, шаранът е склонен да реагира на лъжичка атрактант излята в басейн с олимпийски размери и колкото е по-голям индивида, толкова по-чувствително възприема промените около себе си.

Протеинвои топчета Dynamite Baits CompleX-T Boilies


Шараните подобно на птиците, силно се впечатляват от възможността да получават питателна храна, при изразходване на минимално количество енергия. Той изисква около 30-35% усвоим протеин при температура на водата в диапазона 12-15 градуса и за това по-високи нива на протеин в топчетата биха били единствено разход на средства. Въглехидратите трябва да са около 50% от общият обем, а останалите 15% са за съставки като мазнини, масла , минерали и витамини.

В условието на студена вода, на простата храносмилателна система на шарана ще и отнеме повече време за преработване на храната и затова нивата на протеини трябва да са около 5-10% , а останалото чисти въглехидрати и лесно смилаемо масло около 4-5%( без рибено масло) 

DynamiteBaits CompleX T


Спомнете си любимото правило на шаранджията "лятото ловим на рибно, а зимата на плодово", трябва да се знае че зимата дори две шепи протеинови добавки, е възможно да заситят рибата за около 2 седмици, ето защо зимният риболов се счита за по-труден.

Ето защо внимателно преглеждайте описанието на опаковката и внимавайте с избора си на топчета.


Заповядайте в Telegram канала ни.

Статията пристига до вас, благодарение на https://carptoday.ru


Няма коментари:

Публикуване на коментар