събота, 3 юни 2023 г.

Как правилно да клипсираме Spod въдицата

#CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #CARPTODAY.RU

Заповядайте в Telegram канала ни.

Един от въпросите, които шаранджиите си задават е къде да клипсират Spod въдицата спрямо маркера. Роб Хюс излезе с окончателен отговор, който ще споделим в статията.

някой шаранджии клипсират маркера и спода на едно и също разстояние, други намаляват разстоянието с един метър на всеки три метра дълбочина. Има огромна разлика в мненията и тук ще открием някой отговори, благодарение на Хари Чарингтън и Лий Морис.

За експеримента захранихме квадрат с размери 1,5 на 1,5 метра, на дълбочина 3,5 метра. маркера и спода бяха клипсирани на едно и също разстояние. Хвърлих и ударих правилно клипса, но храната падаше извън маркираното място, повторих опита , но резулатата беше един и същ. Наблюдавайки процеса под водата, помолих да намалят разстоянието на спода с около 1 м и резултата беше друг. Захранката попадаше точно в целта.


Стигнахме до извода че на 3,5 метра дълбочина сме намалили с около един метър клипса на спода , за да се оказва захранката ни точно в маркираното място.
Но не си мислете че на всякаква дълбочина, резултата ще е един и същи. Важен фактор е дистанцията на която ще ловите, както и самата дълбочина. Общо взето на всеки 3 метра , намаялявахме разстоянието на клипса с един метър, но и това не беше абсолютно точно, докато не стигнахме до официалните изводи:

    - Ако дълбочината е до 2 метра, намаляваме разстоянието на клипса с маркера със 0,5 метра
    - Ако дълбочината е от 2 до 4 метра, намаляваме разстоянието на клипса с маркера със 1,5 метра
     - Ако дълбочината е до 5-6  метра, намаляваме разстоянието на клипса с маркера със 4,5 метра

Тези разстояния важат единствено и само ако удряте клипса правилно, в противен случай захранващото петно ще се измести. какво означава да удряме клипса правилно?


Твърде силното хвърляне, ще накара ракетата да отскочи назад, слабото хвърляне пък няма да ни даде нужната дистанция. Високото и ниско замятане също не са за предпочитане.
клипсът трябва да се удари на разстояние един - два метра над водата, за да получите най-доброто и точно захранване. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-неточно се захранва петното.



Различните шаранджии са склонни да ловят с различни тактики, някой играят и ловят в петното, други предпочитат пред петното, трети ловят в страни. истината обаче е точността и последователността, ако мятате всеки път различно и храната ви ще попада на различно място.
Прецизното позициониране на стръвта и храната е ключа към успеха, за това и практиката е най-добрият учител.

Важен фактор играе и масата на използваната захранка, размера и формата. Определени примамки са подходящи за определени ситуации.


Топчетата - падат доста бързо във водата и се концентрират плътно на дъното. На дълбочина около 3 метра , те се концентрират в квадрат с диагонал около метър.
Пелетите - по-големите падат и се групират, но по-дребните размери образуват петно около 2 метра , като по-леките а в края на петното.
Семена - потъват бързо и са перфектни за образуване на килим
Нарязани топчета - подобно на пелетите се разпростират на петно от около 2 метра и леките остават в краищата на петното.



Вятъра също може да бъде съществен проблем, при изграждане на петното. За максимална точност използвайте Ракета за захранка Spomb Midi White , като колкото по-голяма е ракетата толкова по-надалеч ще лети.

Подводните течения, също оказват влияние, като изместват леките примамки встрани и далеч от вашата цел. Единственият начин да се преборите с течението е по-тежка стръв.


Важно -  Бъдете последователни, ако се затруднявате да стигнете точката използвайте по-голяма ракета, ако ви липсва точност, минете на среден размер. различните захранки падат с различна скорост. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар