неделя, 3 септември 2023 г.

Истината за обонянието на шарана...

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #CARPLOGY.NET #SEAFOODAMINO7 #YANIMARCARP #MASSIVEBAITS

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Като всички животни, рибите трябва да са наясно какво се случва около тях, за да оцелеят. Те се нуждаят от набор от сензори и инструменти, които ще им позволят да общуват помежду си и да се ориентират в околната среда, за да избегнат хищничеството. Освен това , те трябва да могат точно да намерят качествена храна в своята среда, която веднъж консумирана, ще им позволи да растат и развиват. Тъй като рибите живеят в мрачен свят, където видимостта често е лоша, за това като група те са еволюирали, за да бъдат много ефективни, при улавянето на химическите съобщения, разпространяващи се във водата. Въпреки че шаранът има перфектно зрение, навикът му да се храни по дъното изисква от него силно развити обоняние и вкус.


Шаранът има чифт ноздри, разположени в горната част на главата, точно пред очите. Повечето шаранджии са забелязали двете малки части от кожата, стоящи изправени около три до пет милиметра, от муцуната на рибата. Лесно се забелязват, но ако не ги загледате изглеждат незначителни.


Внимателното разглеждане на едно от тези парчета кожа, ще разкрие че то всъщност маркира точката, където двете малки дупки влизат в главата на рибата. Кожата всъщност се намира между двата отвора и под нея, в носната кухина е обонятелна розетка. Това е областта на плътно нагъната кожа , която се вижда, ако погледнете навътре в носната кухина. Обонятелната розетка дава на шарана способността да усеща миризмата на водата. 


Водата е разтворител и следователно носител на химически вещества. Шаранът е много добре приспособен да улавя химическите сигнали във водата, докато преминава през носната кухина и влиза в контакт с обонятелната розетка. Слоевете на кожата са покрити с клетки, които са силно чувствителни към химикалите във водата и това помага на шарана да открива миризмата на потенциални източници на храна,  химични сигнали изпратени от зрели партньори, по време на периода на хвърляне на хайвера, както и опасни химични вещества освободени от други риби.


Една група химически вещества, които са особено ефективни за откриване във водата са аминокиселините, които често са стимул за хранене на шаранът и той е способен да улови сигнала им дори и в изключително ниски дози във водният стълб. Изследваният показва, че шаранът е способен да открие аминокиселини, при нива една част на трилион. След откриването на сигнала, шаранът ще тръгне да търси източника на храна, използвайки информацията получена от обонятелните розетки.


Много от примамките, които използваме за улов на шаран, излъчват химични сигнали, които шаранът може да улови от големи разстояния. Той бързо ще се ориентира, кои са сигналите на ценни хранителни източници и ще се ориентира към тях. Рибата ще се научи да свързва миризмата на стръвта с храната и след това ще търси активно повече от същата миризма. Важно е да запомните, че шаранът има силно развито обоняние и дори един тигров орех е способен да освободи достатъчно миризма, за да привлече вниманието на преминаваща риба. 



В тази течна добавка за риболов са комбинирани най-добрите морски аминокиселини съставки: риба (екстракт от хамсия), ракообразни (Krill екстракт), миди (GLM екстракт) и водорасли (екстракт от ирландски водорасли).
Останалата част от сместа се допълва с най-добрите амино съставки, които се използват в риболова на шаран.
SEAFOOD AMINO 7 добавка за риболов е силно концентрирана течност.
Тази течна добавка за риболов притежава естествен и силен мирис, който дава мощен сигнал за рибата и я кара да се храни.
Може да се използва като съставка за протеинови топчета, като дип за риболов, заливка за захранка за риболов и стик микс.
Препоръчителна дозировка от 25 до 100мл на 1кг.

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Статията достига до вас благодарение на https://www.carpology.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар