събота, 30 септември 2023 г.

Горещи точки на ловене

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #CATCHER.FISH

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

В много от язовирите, посещавани от шаранджиите, местните водни обитатели добре знаят че някой места, служат като добро убежище, където могат да намерят достатъчно естествена храна и да са защитени  и сигурни. Гъсти водорасли, огромни полета с водни лилии, стволове на мъртви дървета, стръмни и скалисти ръбове, подпори и др. всичко това са потенциални точки за улов на шаран, които трябва задължително да потърсите.


Преди няколко години беше страшно лесно да се измъкне шарана от убежището си, с вкусна и обилна храна. Днес ситуацията е малко по-различна. Промените в климата доведоха до много бързо развитие на подземната биомаса и язовирите станаха богати на естествена храна, а летните горещини доведоха до бърз растеж на водораслите, за което рибите даже не са си мечтали.


Много различни ракообразни и охлюви се появяват във водата, които са естествен източник на храна за голяма част от водните обитатели. Понякога летните бури, събарят дървета разположени в непосредствена близост до водоема и такива наводнени дървета определено хващат окото на шарана. 


Шаранът е привлечен от районите богати на запаси от естествена храна, които може да достигне с минимално количество енергия. Такива райони наричаме "Горещи точки на ловене" и те биха ни дали онзи резултат, който търсим при риболов на шаран. Ако в язовира има наводнена гора, тогава шарана определено ще потърси убежище там, но ако топографията на язовира е незначителна, тогава шаранът ще се премести на възможно най-голямото разстояние от риболовците, където ще се чувства спокойно. Силният риболовен натиск, определено влияе върху навиците на шарана. 


Ако язовирът не е много пресиран от риболовците, сутрин може да забележите много големи шарани плуващи покрай брега, които от време на време напомнят за себе си със внушителни скокове. За да ги уловите понякога са необходими шепа храна, стръв и една въдица, но щом мястото започне все повече да се посещава и пресира от риболовците, рибата напуска крайбрежната зона и все по-рядко започва да посещава това място. колкото по-голяма е пресата на язовира, толкова по-далече бяга шарана, често на места недостъпни за замятане от ръка. 


Зоната на задържане на рибата е зона, която рибата посещава често, като наличието на храна в тези зони не е задължително. Лятото шаранът обича да посещава малки заливи, защитени от вятъра и там обича да прекарва времето си. Горещите зони на ловене, често не могат да се видят с просто око и трябва да имаме уменията да ги открием. Всеки знае че е хубаво да се търсят твърди участъци във водата, върху които да разположим въдиците си, сляпо захранване със допълнителни активатори на захранката , няма да ни дадат исканият резултат, но ако дъното е твърдо навсякъде, намирането на мека зона, може да е богат източник на естествена храна, като кръвен червей , който шарана да посещава редовно и това определено е "Гореща точка на ловене"


Много важно е да не се прекалява с храната , ако сме на правилното място, което се посещава от шарана , изхвърлянето на купища храна, може да подейства стресиращо на шарана и да превърнем горещата точка на ловене в неработеща такава. Запомнете максимата, винаги може да добавите храна, но никога да извадите храна, храненето често на малки порции и дохранване е една добра стратегия за захранване, особено на язовир с голямо количество естествена храна. 


Опитайте се да намерите пътя на движение на рибата от скривалището и до горещата точка на ловене и поставете вашата храна на пътя и , това определено ще ви даде очакваният резултат. Често рибите могат да останат скрити през целият ден в убежището си, но когато се стъмни, всичко може да се промени. Тишината и спокойствието, карат шаранът да е все по-уверен и да напусне убежището си. Доста често пристигането в една или друга точка на ловене става по определен график и това може да ви помогне да позиционирате правилно стръвта и храната, така че при пристигането на стадото всичко да е като по учебник. 


Картографирането на сектора, може да ни даде полезна информация за това кои са горещите точки на ловене и как правилно да позиционираме въдиците си. Повече за маркирането може да прочетете в нашата статия.

Рибата предпочита места труднодостъпни за хората, така че внимателното проучване на живота и навика на подводните обитатели, може да ви подскаже, кои са горещите точки на ловене и улавянето на рибата ще бъде по-лесно, според уменията на всеки шаранджия. 



Статията пристига до вас, благодарение на https://catcher.fish/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар