неделя, 7 февруари 2021 г.

Какво се случва с шарана през зимата

 #CARP #CARPFISHING #FISHING #BIGCARP #WINTERCARP 



Предполагаме, че всеки рибар си задава този въпрос "Какво се случва с шарана през зимата" Къде е шаранът и дали е възможно да го хванем по това време на годината ? Оказва се, че е там, където е през лятото, на любимите си места, но по това време става бавен и муден. Характеристиката на това време на годината е ниската температура на водата и рязко намаляване на нивата на кислород. Точно тези фактори карат шарана да търси определени места.



Много рибари погрешно вярват, че шаранът стои неподвижен в дълбочините и не се храни във водата. Някои вярват, че шаранът ще спи като мечката "зимен сън" , но всъщност това не е така. През зимата шаранът трябва да бъде подготвен за трудни условия, но не му пречи да се храни и да се движи в студените води.През зимата температурата на тялото му е много ниска, процесите се забавят, храносмилането е минимално, но според нас не изпада в "Зимен сън", а и нуждата от храна остава, макар и минимална. Повечето шарани продължават да се хранят през зимата (особенно тези, които не са хапвали достатъчно есента по различни причини). Храненето обикновено е за минута или само за няколко минути. Понякога храната на шарана при такива условия е минимална, може и веднъж седмично.Нашия опит показва, че се храни, но е много трудно да се изчисли количеството храна и мястото, по което ще се движи! Ние сме постигнали големи успехи. Наличието на кислород и температурата кара шаранът да се мести в различните дълбочини. Колкото е по-студенно, толкова повече се мести в средната част на дълбочините, но не е и към дъното, освен ако водоемите са малки и плитки. Там вече бяга в най-дълбоките части.Топлите и слънчеви зимни дни в България допринасят за стимулирането на апетита на шарана и те започват да се хранят, макар че много малко хора знаем, че най-вече храната се намира по плитчините, но ако е много студен денят, кислородът и температурата много падат и той не се появява в плитчините.Ние освидетелствахме, че зимния риболов е много реален, но самия риболовец трябва да е много търпелив и да мисли много логично. Храните и стръвта трябва да са лесно смилаеми за да вземе повече.




Тези топчетаза Live system от CC Moore са уловили доста зимни трофейни шарани в цял свят  . Те са толкова привлекателни , благодарение на уникалната комбинация от съставки.







Няма коментари:

Публикуване на коментар