понеделник, 8 февруари 2021 г.

Калин Граматиков

  #CARP #CARPFISHING #FISHING #BIGCARP #REEL #KGRAMATIKOV

Daiwa Crosscast 45 SCW 5000LD QD - Калин Граматиков



Какво е Crosscast в семейството на Daiwa? Това си е добра макара, която е „орязана“ малко от по-горните ѝ модели, обаче на доста атрактивна цена! И някой като чуе орязана и се почва… Но за да е такава цената, просто някои неща трябва да липсват нарочно, за да има разлика в класовете и съответно цените. И какво е орязано спрямо по-горния модел? Дръжката (кнобчето) е неразглобяемо.




За да се събере луфтът и да се сложат лагери, трябва малко допълнителна намеса и обработки, но не е невъзможно (ако това ви е приоритет, разбира се) И в този си вариант работи добре!
На короната от страната на винта за затягане на дръжката вместо лагер има втулка. И колкото и да разправят търговците, които я продават, че щом от Дайва са преценили, че е по-добре да си е така, аз никога не бих оставил втулка на моя макара на силовата предавка!!!!




И естествено за ценовия ѝ сегмент ролката на бигела също е с втулки. Но и на Daiwa Tournament ISO 5000LD QDA BE също, което вече беше наистина странно за мен! Но и това може да се направи на два лагера, както очаквам да направят в модификацията на въпросната. Ако слагате лагери, търсете неръждаеми, с високо качество за това място и пасшайба, за да се допълни размерната верига. И с лагери ролката работи прекрасно, и пак коментари от рода да си била с втулките……. са леко…. Но обяснимо защо разсъждават така. Като излезе следващия модел за Х пари отгоре и там вече е с лагери, просто ще разправят, че е по-добра и ще са прави, но разликата реално ще е колко?? Колкото да се сменят втулките с лагери и изведнъж вече не е удобно. Можете да си сложите лагери и в полиамидна черупка, и гумено уплътнение, като си поръчате части от друг модел, и пак ще се получи (това очаквам във фейслифта на ISO-то), но цената вече ще е доста различна!




И стига толкова отклонение. Какво получаваме за парите си в този модел?
Много добре направена макара! Масивна корона от ЦАМ с перфектно качество на отливката! Пиньон, подпрян на два лагера, от двете страни на зъбите. Много е важно това! Естествено много бърз аванс. И всичко това на много добра цена. От Daiwa не ни предоставят резервна шпула, но затова и цената е такава. Ако си вземете и резервна шпула, цените се изравняват с тези на конкуренцията, в чиито модели се предлага резервна шпула, но реално, в повечето случаи, те никога не се използват.
В този модел в задната част на червяка са сложили пружинна шайба между две стандартни, с цел да гаси вибрациите от работата на червяка. Доколко ги гаси е отделен въпрос, защото тези механизми си имат специфика при работата си. Ако не ви дразни, да знаете, че не е проблем. И за хилядите килограми ДРАГ и „мъртвата тяга“, ако на някой му се чете:
Ако си мислите, че на дръжка можете да вдигате 20КГ, после ще почакате месец за части и ще платите някаква цена за това. Но както казваше баба: „Някои неща се учат по трудния начин“.
Надявам се да е било полезно и интересно четиво.
На мен макарата ми харесва как е направена, а времето ще покаже колко са корави новите модели на марката (разбира се при правилна експлоатация).

Ревюто е създадено със специалното участие на Калин Граматиков

Няма коментари:

Публикуване на коментар