неделя, 14 април 2024 г.

Как да изберем подходяща стръв?

 #CARP #CARPFISHING #TROPHYCARP #WAFTERS #BOILIES #CARPTODAY.RU

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

От риболов с единични примамки (PVA торбички, щеки) до риболов с големи количества храна, има една основна причина, поради която вашата стръв трябва да се откроява - рибата ще я намира по-лесно и по-бързо, което в крайна сметка ще доведе до повече удари.

Тази тактика работи особено добре в добре зарибени води, където шараните се състезават за храна. А също и в периоди, когато рибите не са активни или се хранят предпазливо - например в края на зимата и началото на пролетта.


Стръв, която се отличава от основната храна, може да помогне за улавяне на риба поради любопитството си (действа като спусък), дори ако бойлата за стръв е разположена в силно захранена зона.

Има няколко прости начина за подчертаване на стръв и всеки работи по-добре в различни води в различни дни, така че си струва да ги променяте, за да видите на какво рибата реагира най-добре.



Фуражните бойли обикновено са матови на цвят, дори когато са пълни с атрактанти и други стимуланти, визуалният им стимул е малък. Ето защо в този случай използването на ярка стръв (например снежен човек, изскачаща или изкуствена царевица) е много ефективно - шаранът веднага ще обърне внимание на това и ще реши да го опита.

Ярки и богати плаващи бойли, които перфектно подчертават стръвта на дъното. Опитайте бяло! Има толкова много ярки цветове на примамките и всеки риболовец има своите любими, но един цвят, който често се забравя, е белият. Тези примамки не само се открояват добре дори през нощта, но също така приличат на примамки, които са били във водата дълго време и са се „измили“. Така има допълнителен елемент, който може да накара и най-предпазливия шаран да кълве.


Бялото също работи чудесно през нощта и при риболов в дълбоки води. Сладка бяла слива Ffem , енергичен чесън и бял крил , както и подправки от Carptoday са отлични представители на белите плаващи бойли в света на примамките за шаран, но за мен най-добрият бял Pop Up е Bolsena Squid.


Използване на дипове и атрактанти. Диповете и концентрираните атрактанти са чудесен начин да подобрите значително привлекателността на вашата стръв. Най-важното е, че е много просто - просто потопете стръвта в течността и оставете потапянето да проникне (попие) в стръвта за 15-20 минути.

Бойли за стръв и изкуствени стръв също могат да се съхраняват в дипове за неограничен период от време. С този подход стръвта абсорбира много повече атрактанти и ги освобождава във водата много по-дълго. 

Течни добавки за засилване на атракцията на стръвта и захранката

Използвайте различна форма

Не само използването на ярки или контрастни цветове може да направи вашата стръв да се откроява от храната - формата на стръвта също може да има значение. Най-често се използват кръгли примамки и затова формата им е най-позната на шарана.

Магическата комбинация от калмари и червени боровинки в бойли с форма Dumbless от Carptoday Baits

Ето защо, ако се опитате да отрежете бойлата  или да прикрепите дъмбели (примамка под формата на дъмбел), тогава това може да заинтересува шарана, така че да хване стръвта! 

Моно стръв

За лесно разпознаване на стръвта в областта на стръвта използвайте бойли от една или максимум две рецепти. 

Много шаранджии смесват три, четири или дори пет вида бойли в една програма за стръв. Да кажем: вземат слива, ягода, ананас и мултифрут, смесват всичко и получават истински светофар на дъното! Възниква въпросът – защо? Разбира се, такива рецепти ловят риба, но тогава как да хванете шаран? Отговорът е прост - изчакайте кълване, докато рибата случайно се натъкне на стръвта ви. 

Композициите, които включват един или два вида бойли, по никакъв начин не са по-лоши, но в същото време можете лесно да подчертаете бойлата на куката. Например, ние ловим с червени ягоди и използваме жълто, оранжево или бяло бойли в стръвта. За шарана е много по-лесно да открие една "открояваща се" бойла и да се заинтересува от нея.

Статията идва до вас, благодарение на https://carptoday.ru/

Присъединете се към Телеграм канала ни.

Станете част от нашата група във Facebook

Последвайте ни в instagram

2 коментара: